Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

EÚ podporuje projekty v oblasti KORONAVÍRUSU: Vyčlení stovku miliónov pre výskumné granty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/David Morrison/Eli Lilly via AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) podpísala v stredu dohody o poskytnutí grantov pre 23 výskumných projektov, ktoré vybrala v auguste v rámci programu Horizont 2020. Nové projekty, medzi ktorými je v dvoch prípadoch zastúpené aj Slovensko, dostanú z rozpočtu EÚ 128 miliónov eur na technologické a inovačné riešenia v boji s pandémiou nového typu koronavírusu a jej dôsledkov.

Na projektoch odobrených na financovanie sa zúčastňuje 344 výskumných tímov z 39 krajín vrátane 32 účastníkov z 15 krajín mimo EÚ. Financovanie v rámci programu EÚ pre výskum a inováciu Horizont 2020 je súčasťou záväzku eurokomisie venovať 1,4 miliardy eur v rámci globálnej reakcie na koronavírus. Túto iniciatívu v máji 2020 vyhlásila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Slovensko je zastúpené v dvoch konzorciách. Spolupracuje na projekte ORCHESTRA, ktorého cieľom je prepojenie európskych kohort (veľkých skupín pacientov) a zlepšenie účinnosti a intenzity spoločnej reakcie na pandémiu vírusu SARS-CoV-2. Slováci sa zúčastňujú aj projektu unCoVer, ktorý je zameraný na vyhodnocovanie údajov pre rýchlu reakciu na COVID-19.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Financovanie umožní výskumníkom bojovať proti pandémii a jej dôsledkom, a to napríklad rozvojom zdravotníckych technológií a digitálnych nástrojov či zlepšením chápania sociálno-ekonomických vplyvov pandémie. Ide o činnosti dopĺňajúce predchádzajúce úsilie európskych výskumníkov zamerané na vývoj diagnostiky, liečby a vakcín v boji proti epidémii koronavírusu.

Viac o téme: VýskumPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu