Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Alarmujúce! Väčšina dievčat už zažila na sociálnych sieťach obťažovanie: Kde sa odohralo najviac útokov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nový globálny prieskum priniesol zarážajúce výsledky. Takmer 60 percent respondentiek z 22 krajín sveta uviedlo, že na sociálnych sieťach už čelili nejakej forme obťažovania či zneužívania. Na ktorej platforme sa odohralo najviac útokov?

Server Deutsche Welle odvolávajúci sa na prieskum mimovládnej organizácie Plan International informoval, že 58 percent z celkovo 14.000 opýtaných dievčat a mladých žien potvrdilo, že má osobnú skúsenosť s obťažovaním na sociálnych sieťach. Respondentky boli vo veku 15 až 25 rokov a z 22 krajín sveta. S niektorými z nich sa výskumníci dokonca aj rozprávali.

Autori štúdie zaznamenali regionálne rozdiely. V Európe priznalo obťažovanie na internete 63 percent opýtaných, v Latinskej Amerike 60 percent, v ázijsko-tichomorskej oblasti 58 percent, v Afrike 54 percent a v Severnej Amerike 52 percent.

Podľa tohto prieskumu - označovaného za najväčší celosvetový prieskum o násilí na internete - k najväčšiemu obťažovaniu dochádza na Facebooku – až 39 percent. Nasleduje Instagram (23 percent) a prvú trojku uzatvára Whatsapp (14 percent). Obťažovanie na Snapchate zažilo 10 percent, na TikToku 6 percent dievčat.

Mladí ľudia.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

S urážlivým alebo pohŕdavým vyjadrovaním sa v tomto súvise stretlo 59 percent opýtaných. Hanenie tela či hrozby sexuálneho násilia zažilo 39 percent dievčat. Každá piatka respondentka uviedla, že zlé skúsenosti ju viedli k obmedzeniu používaniu sociálnych sietí. Každá z desiatich zas zmenila spôsob vyjadrovania sa na sociálnych sieťach. Okolo 22 percent žien spomenulo, že ony, alebo ich známi sa dokonca obávajú o svoju bezpečnosť, pokiaľ ide o sociálne siete.

„Namiesto slobodného a oprávneného vyjadrovania sa na internete sú dievčatá až príliš často obťažované, zneužívané a vyháňané z online priestoru,“ upozornila výkonná riaditeľka organizácie Plan International Anne-Birgitte Albrectsenová s tým, že ženy často riešia online násilie bez pomoci, čo má podľa nej vážne dôsledky na ich sebavedomie a duševné zdravie.

Albrectsenová tiež poukázala na globálnu pandémiu, ktorá spôsobuje, že deti trávia viac času doma a na internete. Takmer 700 miliónov dievčat momentálne nenavštevuje školu.

Za cieľ obzvlášť brutálnych útokov sa považujú dievčatá a mladé ženy, ktoré na internete bojujú za rodovú rovnosť.

Organizácia vyzvala technologické spoločnosti a jednotlivé vlády, aby pritvrdili svoje kroky voči páchateľom internetového zneužívania.

Viac o téme: ÚtokyObťažovanieZneužívanieSociálne siete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu