Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Pompeo oznámil obmedzenia týkajúce sa čínskych diplomatov v USA

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashley Landis, Pool)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil v stredu nové obmedzenia týkajúce sa čínskych diplomatov v Spojených štátoch. Na to, aby mohli vstúpiť na akademickú pôdu alebo zorganizovať kultúrne podujatie s účasťou viac ako 50 ľudí mimo areálu svojej diplomatickej misie, budú potrebovať súhlas rezortu americkej diplomacie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tento krok Washingtonu je odpoveďou na obmedzenia týkajúce sa amerických diplomatov v Číne a súčasťou kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa voči údajnej čínskej špionáži, vysvetľuje Reuters.

Ministerstvo zahraničných vecí takisto oznámilo, že podnikne kroky, aby zaistilo, že všetky účty čínskej ambasády a konzulátu na sociálnych sieťach sú "náležite identifikované". Čínska ambasáda vo Washingtone reakciu USA označila za "ďalšie neoprávnené obmedzenie a bariéru" voči čínskym diplomatom a konzulárnym pracovníkom, čo "je v rozpore s proklamovanými hodnotami otvorenosti a slobody v USA".

Pompeo uviedol, že jeho ministerstvo už kontaktovalo aj riadiace orgány amerických univerzít, aby ich upovedomilo o hrozbách, ktoré pre ne predstavuje čínska komunistická strana. "Tieto hrozby môžu mať formu nezákonného financovania výskumu, krádeže duševného vlastníctva, zastrašovania zahraničných študentov a netransparentného úsilia o získavanie talentov," spresnil Pompeo.

V utorok Pompeo vyhlásil, že dúfa, že všetky kultúrne centrá Konfuciovho inštitútu v areáloch amerických univerzít budú do konca roka zatvorené. Viní ich totiž z toho, že sa usilujú o nábor "špiónov a kolaborantov".

Na základe rozhodnutia ministerstva zahraničných vecí USA sa čínske médiá musia registrovať ako zahraničné misie. V marci Washington oznámil, že znižuje počet čínskych novinárov, ktorí môžu pracovať v USA zo 160 na 100.

Viac o téme: USAMike PompeoAmerický ministerČínski diplomati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu