Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Počet prípadov nákazy v Chorvátsku stúpa: Je novým ohniskom bar?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Philipp von Ditfurth/dpa via AP)

ZÁGREB - Krajina dovoleniek Chorvátsko má toľko nových infekcií koronavírusom, ako tomu nebolo od začiatku pandémie. V stredu krízový štáb hlásil 219 prípadov za posledných 24 hodín.

Predchádzajúca maximálna hodnota bola zaregistrovaná v krajine na Jadrane 14. augusta a bolo to 208 nových infekcií. Chorvátsko má približne 4,19 milióna obyvateľov a v súčasnosti má zaregistrovaných 1520 aktívnych prípadov.

Za posledné dva mesiace počet nových infekcií kolísal medzi približne 30 a 100. Miestne orgány zaznamenali od minulého týždňa nárast počtu nových prípadov.

Je tento chorvátsky bar novým ohniskom?

Chorvátsko je obľúbenou dovolenkovou destináciou pre mnoho turistov v Európe. Najnovšie sa odtiaľto vrátilo veľa nemeckých turistov, ktorí sa nakazili koronavírusom. Boli to väčšinou mladí ľudia, ktorí uviedli, že sa zúčastnili plážových párty.

Teraz sa stále viac zameriava pozornosť na bar v chorvátskom meste Makarska. Ako uvádza švajčiarsky Blick, v bare Makarana sa nakazilo sedem nemeckých dovolenkárov z Hamburgu a päť ľudí zo Švajčiarska.

Prebúdza to spomienky na Ischgl (Rakúsko) a marec. Aj v Makarskej bolo rozšírenie nákazy spôsobené jediným čašníkom, ktorý napriek jasným príznakom pokračoval v práci.

Bádensko-Württembersko a Bavorsko v pondelok vyzvali nemeckú vládu, aby vyhlásili východoeurópsku krajinu za rizikovú oblasť. Predsedovia vlád Winfried Kretschmann a Markus Söder sa dohodli o zodpovedajúcom kroku.

Kretschmann nechápal, že toto rozhodnutie ešte nebolo v Berlíne prijaté.

Rakúsko varuje pred cestou

Rakúsko už reagovalo na zvýšenú mieru infekcie v Chorvátsku varovaním pred cestou do Chorvátska. Aj v Taliansku musia byť cestujúci a tí, ktorí sa vracajú z krajiny, testovaní na prítomnosť koronavírusu.

Podľa správ z médií aj susedné Slovinsko zvažovalo varovanie svojich občanov, aby necestovali do Chorvátska, ako v stredu informovala slovinská tlačová agentúra STA.

Klasifikácia Chorvátska Federálnym inštitútom Roberta Kocha ako rizikovej oblasti znamená, že vracajúci sa turisti sú povinní nechať sa otestovať na prítomnosť koronavírusu. Kým nebude výsledok k dispozícii, musia ísť domov do karantény.

Ústredným kritériom klasifikácie ako rizikovej oblasti je stav, v ktorom za posledných sedem dní bolo v štátoch alebo regiónoch viac ako 50 novo infikovaných ľudí na 100 000 obyvateľov.

Viac o téme: BarPlážNákazaPárty ChorvátskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu