Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

KORONAVÍRUS Epidémia už mohla v oblasti Štokholmu dosiahnuť vrchol, tvrdia vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP)

ŠTOKHOLM - Šírenie nového koronavírusu v hlavnom meste Švédska už mohlo minulý týždeň dosiahnuť svoj vrchol a v najbližších dňoch by mal počet infikovaných klesať. Uviedla to v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje švédskych úradov.

Úrad verejného zdravotníctva vo svojej správe vychádzajúcej zo štatistického modelu uvádza, že 15. apríla bolo novým koronavírusom nakazených 86.000 z približne dvoch miliónov obyvateľov aglomerácie Štokholmu. "Podľa tohto modelu sme vrchol už dosiahli a môžeme tak očakávať pokles denného počtu nakazených. Neznamená to ale, že nákaza pominula," uviedol hlavný epidemiológ Anders Wallensten.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Švédsko na rozdiel od iných európskych krajín prijalo menej prísne obmedzenia proti šíreniu koronavírusu. Švédska vláda okrem iného nechala otvorené reštaurácie, kaviarne, školy i materské školy. Vláda namiesto toho vyzýva ľudí, aby boli zodpovední a dodržiavali oficiálne odporúčania. Zakázané je zoskupovanie viac ako 50 ľudí a návštevy domovov sociálnych služieb.

Stratégia krajiny čelila kritike po tom, ako smrtnosť presiahla hodnoty vo Fínsku, Dánsku a Nórsku, ktoré zaviedli omnoho reštriktívnejšie opatrenia. Podľa oficiálnych údajov Švédsko zaznamenalo 15.322 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 6200 infikovaných v oblasti Štokholmu.

Viac o téme: EpidémiaVedciŠtokholmKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu