Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Na Trumpa sa to valí zo všetkých strán: Šéf USA pod tlakom, chrbtom sa mu otočil aj Romney

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Republikánsky senátor za americký štát Utah Mitt Romney v stredu oznámil, že bude hlasovať za uznanie prezidenta Donalda Trumpa za vinného zo zneužitia právomocí. Romney bude zrejme jediným členom Trumpovej strany, ktorý bude takto v procese impeachmentu (ústavnej žaloby) proti prezidentovi hlasovať. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

"Prezident je vinný z otrasného zneužívania dôvery verejnosti," vyjadril svoje presvedčenie Romney, ktorý bol nominantom Republikánskej strany v prezidentských voľbách v roku 2012 a v Senáte zastupuje konzervatívny štát Utah. 

Romney na pôde Senátu pred hlasovaním o verdikte voči Trumpovi vyhlásil, že Trump žiadal zahraničnú vládu, aby vyšetrovala jeho politického súpera."Som si istý, že si vypočujem urážky od prezidenta a jeho podporovateľov," poznamenal Romney, ale zdôraznil, že bude hlasovať v súlade so svojím svedomím.

Mitt Romney
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Romney vysvetlil, že ako "hlboko veriaci" človek je viazaný prísahou senátorov, že budú nestranne uplatňovať spravodlivosť. "Moja viera je samotnou podstatou toho, kto som," dodal. Trumpa takmer určite zbavia obvinení v 100-člennom Senáte, v ktorom dominujú republikáni. Za to, aby senátori zbavili Trumpa prezidentského úradu, by musela hlasovať dvojtretinová väčšina, teda 67 senátorov.

Viac o téme: Donald TrumpMitt RomneyImpeachment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu