Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Africký mor ošípaných ohrozuje štvrtinu svetovej populácie prasiat: Ochorenie sa šíri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: MPRV SR)

SYDNEY - Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE) predpokladá, že v dôsledku šírenia vysoko nákazlivého vírusu afrického moru ošípaných môže uhynúť až štvrtina celosvetovej populácie prasiat, píše vo štvrtok agentúra AP.

Svetovú krízu v súvislosti s OIE vyvolalo šírenie tohto vírusu v uplynulom roku po svete. Ochorenie sa dostalo do viacerých ázijských krajín vrátane Číny, kde žije polovica celosvetovej populácie prasiat. Povedal to v Austrálii novinárom viceprezident OIE Mark Schipp. Vakcínu proti tejto chorobe hľadajú veterinári na celom svete. Vzhľadom na povahu vírusu ide však o "zložitú výzvu", dodal Schipp.

Africký mor ošípaných v tomto roku spustošil chovy na farmách v Číne, kde bolo údajne zlikvidovaných vyše milióna prasiat. Nákaza sa rozšírila aj do Vietnamu, Kambodže, Mongolska i do KĽDR. Africký mor ošípaných (AMO) je vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich svíň, európskych diviakov, amerických diviakov a prasiat bradavičnatých, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými.

Prejavuje sa vysokou horúčkou, krátkym priebehom a veľmi vysokou úmrtnosťou s príznakmi podobnými klasickému moru ošípaných: ťažké dýchanie, krvavá hnačka, nafialovelé sfarbenie kože a potácanie. Vakcína proti AMO nebola dodnes vyvinutá. Táto choroba bola prvotne rozšírená v krajinách subsaharskej Afriky. V Európe bola potvrdená v Španielsku a Portugalsku v 60. rokoch minulého storočia. Vírus sa neprenáša na človeka.

Viac o téme: OšípanéOchorenieNákazlivéAfrický mor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu