Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Útok, ktorý otriasol Britániou: Salih vrazil autom do ľudí pred parlamentom, súd rozhodol o treste

Salih Khater chcel zabiť toľkých, koľko je len možné Zobraziť galériu (2)
Salih Khater chcel zabiť toľkých, koľko je len možné (Zdroj: SITA/Salih Khater, Facebook via AP, SITA/AP Photo/Frank Augstein, )

LONDÝN - Muža, ktorý automobilom vrazil do niekoľkých ľudí pred budovou britského parlamentu so zámerom "zabiť toľkých, koľko je len možné", odsúdili na doživotie za pokus o vraždu.

Počas pojednávania na Ústrednom kriminálnom súde v Londýne sudkyňa Maura McGowanová vyhlásila, že Salih Khater si musí za svoj čin z augusta 2018, pri ktorom utrpeli zranenia traja ľudia, odpykať minimálne 15 rokov.

"Hoci ste konali sám, konali ste pre teroristický zámer. Všetky dôkazy sú v súlade s týmto záverom," uviedla McGowanová, ktorú citovala tlačová agentúra AP. Khater (30) bol v júli uznaný za vinného z toho, že svoj automobil zámerne nasmeroval do ľudí stojacich pred budovou parlamentu. Páchateľ následne kolidoval s bezpečnostnou bariérou.

Útok, ktorý otriasol Britániou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Zatiaľ čo Khatera neusvedčili z terorizmu, sudkyňa vyhlásila, že jeho "nespochybniteľným zámerom bolo zavraždiť čo najviac ľudí, ako aj rozosiať strach a hrôzu". McGowanová zároveň označila jeho čin za "útok na cudzích ľudí a policajtov priamo pred sídlom demokracie v tejto krajine".

Podľa prokurátorky Alison Morganovej bol tento útok "vopred premyslený a zámerný". Prokurátorka na pojednávaní s Khaterom ďalej uviedla, že príčina jeho konania nie je jasná, avšak výber cieľa indikuje "teroristické motívy".

Útok, ktorý otriasol Britániou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Khater, britský občan pôvodom zo Sudánu, tvrdí, že do Londýna docestoval preto, aby na tamojšom sudánskom veľvyslanectve požiadal o víza, ale v okolí budovy parlamentu "sa stratil" a spanikáril. Londýnska polícia vyhlásila, že verdikt a komentáre sudkyne sa zhodujú s názorom policajných orgánov, že motívom Khaterovho konania bol terorizmus. Incident sa stal rok po tom, ako britskú metropolu zasiahla vlna smrteľných útokov automobilmi vrátane jedného pred budovou parlamentu.

Viac o téme: Britský parlamentSúd útok BritániaSalih Khater
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu