Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Útok šialenca v škole vo Fínsku: VIDEO Jeden mŕtvy a desať zranených

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Jaakko Vesterinen/Lehtikuva)

KUOPIO - Jeden človek dnes prišiel o život a desať ďalších bolo zranených pri útoku na strednej škole v meste Kuopio na východe Fínska. Informoval o tom spravodajský server Yle. Jedným zo zranených je pravdepodobný útočník, ktorý bol zadržaný. Polícia spresnila, že ide o fínskeho občana.

Podľa fínskeho bulvárneho denníka Iltalehti bola polícia na miesto privolaná potom, čo do jednej z tried strednej odbornej školy vtrhol neznámy muž s mečom. Pri zásahu policajti použili strelné zbrane. Zranení, z ktorých dvaja sú vo vážnom stave, boli prevezení do nemocnice.

AKTUÁLNE Útok šialenca v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Jaakko Vesterinen/Lehtikuva)

Fínsky denník Keskisuomalainen uviedol, že podozrivým je mladý muž. Svedok denníku povedal, že útočník najprv napadol mečom jednu dievčinu a zranil ju na krku a bruchu. Motív činu nie je známy. 

AKTUÁLNE Útok šialenca v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Hannu Rainamo/Lehtikuva)

Denník Iltalehti citoval svedka, podľa ktorého muž na škole študoval. Napísal, že muž vstúpil do triedy s taškou, vytasil meč a zasiahol ním učiteľa. Medzi študentmi prepukla panika a niektorí začali po útočníkovi hádzať stoličky, muž utiekol. Polícia potvrdila, že použil zbraň s čepeľou a mal pri sebe aj strelnú zbraň.

Ďalšia svedkyňa Roosa Kokkonenová, ktorá pracuje v garáži oproti škole, pre fínsku televíziu MTV uviedla, že uvidela, ako z budovy vybehla učiteľka so zakrvavenou rukou. "Zatiaľ čo som pomáhala učiteľke, začala som počuť iné výkriky o pomoc. Študenti následne začali utekať preč (zo školy) a do mojej garáže," povedala. Tá istá svedkyňa pre fínsku tlačovú agentúru STT vyhlásila, že študenti popisovali páchateľovu zbraň ako "dlhý meč" s tým, že útočník "sa začal mečom oháňať v ich triede".

Škola sídli v komplexe, kde sa nachádza aj nákupné stredisko. Areál, ktorý leží asi štyri kilometre južne od centra mesta Kuopio, bol evakuovaný.

AKTUÁLNE Útok šialenca v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Hannu Rainamo/Lehtikuva)

„Sme šokovaní z nepredstaviteľného aktu násilia, ktorý otriasa pocitom bezpečnosti pre všetkých v Kuopiu. Naše myšlienky sú s obeťami a ich blízkymi," uviedol starosta mesta Jarmo Pirhonen.

Fínsky premiér Antti Rinne na twitteri napísal, že takéto násilie je "šokujúce a absolútne odsúdeniahodné".

Viac o téme: útok FínskoKuopio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu