Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Západ a východ Slovenska prepojí diaľnica už o dva roky: Prekvapivý scenár, ďakovať môžeme Maďarom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: NIF)

BUDAPEŠŤ - Dlho očakávané diaľničné spojenie medzi západom a východom Slovenska by malo "byť na svete" už v roku 2022. Ak ste si však mysleli, že cesty dobudujú v našej krajine, ste na omyle. Za priame spojenie budeme vďačiť našim južným susedom a Európskej únii.

Európska komisia v stredu oznámila, že EÚ zainvestuje 552,6 milióna eur do rozšírenia diaľnice M30, ktorá prepojí mesto Miskolc na severe Maďarska s lokalitou Tornyosnémeti na hranici so Slovenskom.

Projekt "Via Carpathia"

Investícia, ktorá pôjde z Kohézneho fondu EÚ, umožní rýchlejšiu premávku, zvýšenie bezpečnosti na cestách a zníženie dopravného preťaženia. Uvedený projekt urýchli uskutočnenie plánu európskej dopravnej siete známej ako "Via Carpathia", ktorý spája Baltské more s Čiernym a Egejským morom.

Via Carpatia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook:Via Carpathia/Via Carpatia)

Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics v tejto súvislosti uviedol, že toto cestné spojenie bolo dlho očakávané a bude priamym prínosom pre asi milión obyvateľov župy Borsod-Abaúj-Zemplén, keď im zabezpečí rýchlejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie cestovné podmienky.

"V konečnom dôsledku budú Maďarsko aj Slovensko ťažiť z pozitívnych vedľajších účinkov lepšej konektivity, pokiaľ ide o pracovné miesta, rast, cestovný ruch a obchod," opísal Navracsics. Medzi práce financované z prostriedkov EÚ patrí výstavba úseku 60 kilometrov diaľnice a 48 mostov. Stavba zaangažuje miestne spoločnosti a mala by byť dokončená vo februári 2022.

Spojenie Bratislavy a Košíc

Tak dlho očakávané diaľničné spojenie teda nepovedie cez naše územie ale cez Maďarsko. Už spomínaný úsek, ktorý by mali dostavať medzi Miškovcom a hraničnou obcou Tornyosnémeti, sa totiž napojí na slovenskú R4 z obce Milhoste a potom do Košíc. Keďže Maďari dokončia v roku 2020 aj úsek v okolí Rajky neďaleko Bratislavy, prepojenie diaľnicou sa tým uzavrie. 

Prečítajte si aj: Rozšírenie diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou: Dočkáme sa ho najskôr v tomto roku

„Realizácia stavby prebieha podľa harmonogramu, termín plánovaného dokončenia je tretí kvartál roku 2021,“ povedal pre HN riaditeľ komunikácie maďarských diaľničiarov András Hideg. Motoristov najviac poteší úspora času, keďže po dokončení by mala trasa skrátiť cestu až o približne pol hodinu.

Viac o téme: VýstavbaDiaľnicaSlovenskoMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu