Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Orbán spustil kampaň pred eurovoľbami: Predstavil plán proti imigrantom

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok odštartoval predvolebnú kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnia 23. až 26. mája. Na zhromaždení členov a podporovateľov vládnej strany Fidesz maďarský premiér predstavil sedembodový plán proti migrácii.

Fidesz v ňom okrem iného požaduje, aby "Európska únia prestala financovať mimovládne organizácie, ktoré podporujú žiadateľov o azyl", a tiež uvádza, že "nikto v Európe by nemal byť diskriminovaný len preto, že je kresťan". Príklady údajnej diskriminácie občanov EÚ na základe kresťanského vierovyznania sa v dokumente neuvádzajú.

"Hrá sa o to, či bude mať EÚ proimigračných alebo protiimigračných lídrov," vyhlásil v piatok Orbán. V európskych voľbách sa podľa neho bude rozhodovať o tom, "či ubránime našu kresťanskú európsku kultúru, alebo prenecháme priestor multikulturalizmu".

Orbán sa vrátil aj k marcovému rozhodnutiu Európskej ľudovej strany (EPP), najsilnejšej parlamentnej frakcie v EPP, ktorá Fideszu pozastavila členstvo v súvislosti s jeho odklonom od európskych hodnôt. EPP sa podľa Orbána "otáča doľava, vydáva sa liberálnym smerom, smerom k Európe imigrantov".

"V Bruseli je bublina, virtuálny svet privilegovanej európskej elity, ktorá je stále viac odtrhnutá od reality. Maďari chcú Európsku úniu, ale majú dosť toho, ako to v Bruseli funguje a chcú zmenu," vyhlásil maďarský premiér.

Viac o téme: EurovoľbyKampaňImigrantiViktor OrbánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu