Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Duchovný zneužil maloletú: Trest pre celý rád, zaplatia milión zlotých

(Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski/file)

VARŠAVA - Odvolací súd v Poľsku rozhodol, že rímskokatolícky rád má zaplatiť odškodné žene, ktorú v čase, keď mala 13 rokov, sexuálne zneužil jeden z jeho duchovných. Súd v meste Poznaň v utorok rozhodol, že Spoločenstvo Kristovo pre Poliakov žijúcich v zahraničí musí žene, ktorú jej advokát identifikoval iba krstným menom Katarzyna, zaplatiť odškodné 1 milión zlotých a mesačne jej vyplácať po 800 zlotých.

Duchovného, 42-ročného Romana B., zatkli v roku 2008 a usvedčili ho z pedofílie. Štyri roky si odpykával trest a vlani ho z rádu vylúčili. Advokáti rádu naznačili, že sa proti rozhodnutiu o odškodnom odvolajú na najvyšší súd. Advokáti poškodenej ženy sa však chcú usilovať o vyššie odškodné.

Poľská katolícka cirkev pracuje na správe o rozsahu zneužívania neplnoletých. Poľský primas, arcibiskup Wojciech Polak uviedol, že cirkev musí byť citlivejšia a otvorenejšia pri diskusii o tomto probléme. "Voči hriechom a zločinom pedofílie musí byť nulová tolerancia," povedal arcibiskup Polak pre súkromnú televíziu TVN24.

Viac o téme: PedofilPedofíliaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu