Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kuriózna situácia v Indii: Milióny obyvateľov majú dokázať svoj nárok na občianstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

NAÍ DILLÍ - Vyše štyri milióny obyvateľov severovýchodného indického štátu Ásam nezaradili do predbežného zoznamu občanov, ktorý tamojšie úrady zverejnili v pondelok. Môže im tak hroziť deportácia, pokiaľ nebudú schopní dokázať svoju indickú štátnu príslušnosť, upozornili tlačové agentúry DPA a AP.

Ásamský register občanov bol aktualizovaný prvýkrát od roku 1951, aby poskytol prehľad o nelegálnej imigrácii zo susedného Bangladéša. Podľa kritikov však ide v skutočnosti o krok namierený proti miestnemu moslimskému obyvateľstvu.

Indický hlavný matrikár, vystupujúci pod menom Saileš, predstavil uvedený zoznam v ásamskom najväčšom meste Guváháti, pričom uviedol, že spôsobilosť na zapísanie do registra bola uznaná v prípade 28,98 milióna z celkove 32,99 milióna žiadateľov. Ubezpečil však, že ide zatiaľ iba o návrh a nikomu z vynechaných obyvateľov tak nebude bezprostredne hroziť vyhostenie alebo zadržanie.

Federálny minister vnútra Radžnath Singh medzitým v Naí Dillí takisto ubezpečil, že aktualizácia registra pod vedením najvyššieho súdu ešte nie je konečná. "Niektorí ľudia túto záležitosť politizujú a zbytočne vytvárajú atmosféru paniky a strachu," uviedol s tým, že vynechané osoby budú môcť podávať námietky od 28. augusta.

Indické orgány tvrdia, že v Ásame sa usídlili státisíce imigrantov z Bangladéša, čo vyvoláva medzi obyvateľmi napätie. Bangladéš tieto tvrdenia odmieta ako nepodložené. Na území Ásamu už rozmiestnili tisíce príslušníkov polovojenských síl, aby zabránili prípadnému vypuknutiu nepokojov v súvislosti s registrom.

Viac o téme: ObčianstvoIndiaÁsam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu