Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Keni sa pretrhla priehrada: Voda spôsobila obrovskú skazu, zahynulo najmenej 41 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SOLAJ - V kenskom meste Solai v okrese Nakuru sa v dôsledku prudkého dažďa v stredu v noci pretrhla priehrada, pričom vyhnala z domovov stovky ľudí a vyžiadala si najmenej 41 obetí. Kenský Červený kríž informoval, že zatiaľ zachránil 39 osôb. Záchranné práce na mieste naďalej pokračujú. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

Hovorca polície Joseph Kioko uviedol, že voda z priehrady Patel so sebou strhla stovky domov v susedstve vrátane rozsiahlej farmy Nyakinyua, ktorá s vodnou nádržou susedí. Ako informuje spravodajský portál BBC, stovky ľudí zostali bez domova a vyše dvetisíc ďalších je vysídlených. Miestni obyvatelia hlásia, že mnoho ľudí je nezvestných.

Pretrhnutie priehrady podľa úradov spôsobilo veľké škody, ich rozsah ale zatiaľ nie je známy. "Voda spôsobila obrovskú skazu ako na životoch, tak na majetku. Rozsah škôd zatiaľ nie je stanovený," vyjadril sa guvernér okresu Nakuru Lee Kinyanjui. Prostredníctvom vyhlásenia ubezpečil miestnych obyvateľov, že sa úrady pokúsia urobiť čo je v ich silách, aby "priviedli postihnuté rodiny do bezpečia a pomohli im dostať lekársku starostlivosť".

Priehrada Patel je jednou z troch vodných nádrží patriacich miestnemu farmárovi, ktorý v oblasti vo veľkom podniká. Jej steny údajne podľahli veľkému množstvu vody, ktorá sa nahromadila po silných dažďoch, ktoré krajinu sužujú. Ako uviedol tamojší korešpondent BBC Ferdinand Omondi, miestni predstavitelia momentálne zisťujú, či mal farmár na vybudovanie spomínaných priehrad licenciu. Dôvodom sú obavy o stav ďalších dvoch, ktoré sú údajne tiež plné.

S obeťami pretrhnutej priehrady už stúpol počet mŕtvych v dôsledku povodní vyvolaných prudkými dažďami na 152, uvádza miestne rádio Capital FM.

Viac o téme: ZáplavyKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu