Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší postup sýrskych vládnych síl: Získali kontrolu nad oblasťou východný Kalamún

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

DAMASK - Sýrske vládne sily získali kontrolu nad oblasťou východný Kalamún vrátane miest Dumajr, Džajrúd a Ruhajba. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.

Toto územie doteraz ovládalo deväť islamistických skupín vrátane frakcie Džajš al-islám. Sýrska vládna armáda a ruská vojenská polícia vstúpili na územie tejto enklávy v stredu. "Ruská vojenská polícia a sýrska polícia budú spoločne hliadkovať v mestách východného Kalamúnu so zámerom poskytnúť bezpečnosť pre miestnych obyvateľov, školy, nemocnice a vládne úrady," vyhlásil Andrej Adamis, člen ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán. Z východného Kalamúnu bolo evakuovaných približne 5500 militantov a členov ich rodín.

Vládne jednotky vtrhli do vzbúrencami ovládanej štvrte Hadžar Aswad

Sýrske vládne jednotky vtrhli vo štvrtok do štvrte obsadenej teroristickou organizáciou Daeš na juhu metropoly Damask. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrske štátne médiá. Armáda vnikla do štvrte Hadžar Aswad na juhu Damasku z viacerých strán a obsadila budovy i tunely využívané extrémistami. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že počas bojov, pri ktorých pozemné jednotky úzko spolupracovali so vzdušnými silami, zahynuli desiatky bojovníkov Daeš.

Opozičné Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že sýrske úrady nariadili vzbúreneckým skupinám v ďalších troch južných štvrtiach Damasku, aby sa stiahli z frontových línií, inak budú čeliť bombardovaniu zo strany vládnych jednotiek. SOHR tiež uviedlo, že sýrska vláda chce otvoriť nový front proti Daeš a zvýšiť tak tlak na extrémistov.

Viac o téme: SýriaKalamún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu