Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ofenzíva v Afríne sa skončila: Turecká armáda a spojenci prevzali úplnú kontrolu nad mestom

(Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ANKARA - Približne dva mesiace po začatí ofenzívy Turecka a spojeneckej Slobodnej sýrskej armády na severozápade Sýrie hlási turecká armáda prevzatie "úplnej" kontroly nad regiónom Afrín, kde bojovali proti kurdským milíciám Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Agentúra DPA o tom informovala v noci na nedeľu s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu tureckej armády, zverejnené štátnou tlačovou službou Anadolu.

Podľa týchto údajov sa zúčastnené strany snažia pomôcť civilistom žijúcim v danej oblasti vrátiť sa bezpečne do svojich príbytkov. Armáda "čistí" ovládnuté územie od výbušnín, pričom zneškodnila osem podomácky vyrobených bômb.

Operácia proti YPG s označením Olivová ratolesť sa začala 20. januára. Samotné mesto Afrín ako centrum rovnomennej enklávy dobyli turecké sily už minulú nedeľu.

Kurdské milície YPG sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Daeš v Sýrii. Ankara však označuje YPG takisto za teroristickú organizáciu, a to pre údajné napojenie na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam dlhodobo bojuje za väčšiu autonómiu.

Viac o téme: OfenzívaTureckoSýriaAfrín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu