Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukrajina na ceste k členstvu v NATO: Aliancia ju uznala ašpirantskou krajinou

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Severoatlantická aliancia oficiálne uznala ašpiráciu Ukrajiny stať sa jej plnohodnotným členom. Rovnako uznala ašpirácie Gruzínska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny, informovali v sobotu ukrajinské médiá. Odvolávajú sa na vyhlásenie, ktoré NATO zverejnilo v piatok na svojej internetovej stránke.

"V súčasnosti deklarujú svoje ašpirácie na členstvo v NATO štyri partnerské krajiny: Bosna a Hercegovina, Gruzínsko, bývalá juhoslovanská republika Macedónsko a Ukrajina," citoval Ukrinform z vyhlásenia NATO.

"Toto je veľmi dôležité. NATO uznalo status Ukrajiny ako ašpirantskej krajiny. Krok za krokom sa blížime k plnému členstvu v Aliancii," napísala v sobotu na Facebooku podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková.

Poznamenala, že ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ivanna Klympušová-Cyncadzeová sa v piatok stretla so zástupkyňou generálneho tajomníka Aliancie Rose Gottemoellerovou. Diskutovali o tejto otázke a "večer sa na oficiálnych webových stránkach NATO objavila takáto nádherná správa".

Ako informovala televízia 112 Ukrajina, práve výsledkom týchto rokovaní bolo, že "Aliancia súhlasila s uznaním ašpirácií, ktoré deklarovala Najvyššia rada 8. júna, čo vedie k členstvu v NATO, jednému zo strategických cieľov krajiny".

Porošenkov plán

Ďalšou ambíciou Ukrajiny na jej ceste do Severoatlantickej aliancie je získanie Akčného plánu členstva (MAP). Uviedol to ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie oficiálne uznať ašpiráciu Ukrajiny stať sa jej plnohodnotným členom. Aliancia v piatok na svojej webovej stránke potvrdila, že okrem Ukrajiny uznala aj ašpirácie Gruzínska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny.

"Vítam dôležité, dlhoočakávané a logické rozhodnutie NATO zvýšiť úroveň ambícií Ukrajiny vo vzťahu k aliancii... Našou ďalšou ambíciou je Akčný plán členstva pre Ukrajinu," uviedol Porošenko podľa agentúry Ukrinform. Dodal, že práve tejto záležitosti bol venovaný jeho list, ktorý vo februári tohto roku zaslal generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi.

Porošenko kvitoval, že "tichá diplomacia" zameraná na presadzovanie principiálnych postojov Ukrajiny, na ktorých "sme sa dohodli s našimi partnermi", prináša "hmatateľné výsledky". Poznamenal, že je to "uznanie reálneho stavu našich vzťahov s NATO". 

Viac o téme: NATOUkrajinaSeveroatlantická aliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu