Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Deväť turistov sa predávkovalo: Mysleli si, že ide o kokaín, takmer ich zabil liek

Deväť turistov sa predávkovalo liekom, mysleli si, že ide o kokaín. Zobraziť galériu (2)
Deväť turistov sa predávkovalo liekom, mysleli si, že ide o kokaín. (Zdroj: Youtube/9 News Perth)

CANBERRA - Deväť zahraničných turistov museli vo štvrtok hospitalizovať v západoaustrálskom meste Perth po tom, čo sa pravdepodobne predávkovali syntetickou drogou, ktorá sa používa na liečenie cestovnej horúčky. O situácii informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na austrálske médiá. Turisti si mysleli, že ide o kokaín.

Denník Daily Mail Australia uviedol, že drogou, ktorú skupina užila, bol pravdepodobne skopolamín (hyoscín). Či skutočne išlo o túto látku, by mali ešte v priebehu štvrtka potvrdiť laboratórne testy. Dvaja z dieviatich predávkovaných turistov bojujú v nemocnici o život.

Liek sa stal nebezpečnou drogou

Skopolamín sa využíva najmä pri liečbe kinetózy, avšak čoraz častejšie nachádza uplatnenie aj ako "znásilňovacia droga". Vo väčších dávkach spôsobuje obrovské bolesti. V minulosti sa droga používala aj na v politických procesoch  na zmanipulovanie pri výsluhoch. Túto informáciu potvrdil aj denník The guardian. 

"Zažívate pocity eufórie, relaxácie, ale aj disociácie, okrem toho aj ďalšie nežiaduce reakcie ako je napríklad sucho v ústach," povedal pre ABC News profesor z Národného výskumného ústavu pre výskum liekov Curtinskej univerzity Steve Allsop. "Takisto však môžete skončiť s veľmi rýchlym búšením srdca, úzkosťou, neurózou a predávkovaním, pokiaľ sa látka zneužije a použije vo väčších dávkach. Človek môže ostať v bezvedomí."

Mysleli si, že ide o kokaín

Medzi deviatimi obeťami sú piati občania Francúzska, dve Nemky, jeden Talian a jeden občan Maroka. Dve ženy a siedmich mužov vo veku 21-25 rokov previezli do nemocnice po tom, čo v dome na perthskom predmestí Victoria Park šnupali biely prášok, pričom na ich stav upozornil ďalší člen skupiny, ktorý sa náhodou vrátil domov a zalarmoval záchranárov. Mysleli si, že ide o kokaín.

Niektorí z postihnutých boli po prevoze do nemocnice v bezvedomí, iní čiastočne pri vedomí, avšak trpeli halucináciami, úzkosťou a zmätenosťou. Dvaja z francúzskych občanov sú v kritickom stave. Nemecká turistka je v stabilizovanom stave a nachádza sa v umelom spánku. Ostatných po ošetrení z nemocnice prepustili.

Viac o téme: DrogaTuristiKokaínAustráliaCestovná horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu