Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mugabeho odvolali z postu lídra vládnej strany: Vystúpil pre ľudom, odmietam odstúpiť

Roberta Mugabeho odvolali z postu lídra strany Zobraziť galériu (4)
Roberta Mugabeho odvolali z postu lídra strany (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi, Ben Curtis)

HARARE - Vedenie vládnej strany v Zimbabwe Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) na svojej dnešnej mimoriadnej schôdzke odvolalo prezidenta Roberta Mugabeho z funkcie svojho predsedu a vylúčilo ho zo strany. Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe však odmieta odstúpiť.

Na post predsedu ústredný výbor schválil Mugabem nedávno odvolaného viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta. Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe však vystúpil v nedeľu v štátnej televízii s prejavom k národu a oznámil, že ostáva aj napriek tlaku zo strany armády. Mugabe v tomto očakávanom prejave svoje odstúpenie z funkcie prezidenta Zimbabwe neoznámil.

Najstaršia hlavu štátu na svete krátko pred týmto vystúpením rokovala o podmienkach svojho prípadného odstúpenia so zástupcami armády. Agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na zdroje z prostredia rokovaní informovali, že Mugabe s rezignáciou na svoju funkciu súhlasil a čoskoro ju oznámi.

Mugabe ale svoj na živo vysielaný televízny prejav ukončil bez toho, aby povedal či odstupuje. Namiesto toho povedal, že bude predsedať nadchádzajúcemu kongresu vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF). 

Mugabe drží hladovku

Zo strany vedenia ZANU-PF takisto vylúčilo Mugabeho manželku Grace. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných účastníkov schôdze, výmenu v čele vládnej strany potvrdil tiež vodca kampane za Mugabeho zosadenie Chris Mutsvangwa.  

Ľudia sa modlia za mier a oslavujú jeho pád
Zobraziť galériu (4)
Ľudia sa modlia za mier a oslavujú jeho pád  (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi, Ben Curtis)

Mugabe drží od soboty protestnú hladovku. Uviedol to britský web MailOnline, ktorý sa odkázal na jedného z členov rodiny. Diktátorov synovec Patrick Zhuwao už v sobotu uviedol, že Mugabe je pripravený zomrieť za to, čo považuje za správne. Parlament je tiež pevne rozhodnutý začať proces impeachementu proti prezidentovi, ak Mugabe sám neodstúpi.

Ak neodstúpi, hrozí impeachment

"Ak Mugabe neodstúpi do utorka, je isté, tak ako že slnko vychádza na východe, že bude spustený proces impeachementu," povedal agentúre AP šéf hlavnej parlamentnej opozície Hnutie pre demokratickú zmenu (MDC) Innocent Gonese. MDC sa v minulosti neúspešne pokúšalo Mugabeho zosadiť, tentokrát sa však proti prezidentovi postavila aj vládna ZANU-PF. S tou teraz MDC jedná o spoločnom postupe, povedal Gonese.

Mugabeho plagáta ničia
Zobraziť galériu (4)
Mugabeho plagáta ničia  (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi, Ben Curtis)

Mugabe je prezidentom tejto bývalej britskej kolónie na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980. Zimbabwe už roky sužuje hlboká ekonomická i politická kríza - krajina sa potýka s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou, nedostatkom potravín i hotovosti. Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli do násilností.

Roberta Mugabeho odvolali z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi, Ben Curtis)

Viac o téme: ZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu