Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

V Mósule zahynul jeden z vodcov irackej al-Kájdy

(Zdroj: ČTK)

BAGDAD - Irackí vojaci zabili na severe krajiny jedného z vodcov al-Kájdy v Iraku, oznámila vo štvrtok americká armáda. Traja členovia organizácie Iracký islamský štát zahynuli v stredu počas prestrelky s irackými vojakmi v meste Mósul, medzi nimi bol aj vodca militantnej skupiny Safí, prezývaný tiež emir al-Kájdy z Mósulu, uvádza sa vo vyhlásení.

Safí a jeho traja osobní strážcovia cestovali v nákladnom aute, keď ich v severovýchodnej časti Mósulu spozorovali irackí vojaci. Armádny konvoj začal militantov prenasledovať, načo Safí s ochrankou vyskočili z auta a začali strieľať na vojakov, ktorí paľbu opätovali. V prestrelke zahynuli traja militanti vrátane ich vodcu, oznámili americké ozbrojené sily.

Velenie americkej armády v Iraku potvrdilo vo štvrtok stratu ďalších troch vojakov. Dvaja americkí vojaci zahynuli v stredu pri granátovom alebo raketovom útoku, oznámila armáda, pričom nešpecifikovala miesto incidentu. Ďalší americký vojak zahynul a dvaja utrpeli zranenia, keď ich v rovnaký deň počas logistického prieskumu neďaleko Basry zasiahol výbuch bomby nastraženej pri ceste. V Iraku zahynulo od začiatku vojny v marci 2003 podľa odhadov agentúry AP najmenej 3659 amerických vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu