Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Americký kongres schválil uvalenie ďalších sankcií na Irán kvôli vývoju balistických rakiet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila vo štvrtok návrh zákona o uvalení nových sankcií na Irán za jeho program vývoja balistických rakiet dlhého doletu. Informovala o tom agentúra AP.

Nové sankcie sa však nedotknú platnosti jadrovej dohody, ktorú s Teheránom uzavrelo v roku 2015 šesť svetových mocností. Za prijatie návrhu zákona hlasovalo 423 kongresmanov, dvaja boli proti. Návrh zákona, ktorého predkladateľmi sú republikán Ed Royce a demokrat Eliot Engel, ukladá Trumpovej administratíve určiť právnické a fyzické osoby spolupracujúce na iránskom programe vývoja balistických rakiet, na ktoré budú nové sankcie uvalené.

Americký prezident Trump v piatok (13.10.) odmietol odobriť dohodu s Iránom, ktorú USA uzavreli počas vlády prezidenta Baracka Obamu. Podľa Trumpa viac "nezodpovedá národnobezpečnostným záujmom Spojených štátov", a vyzval Kongres, aby sprísnil svoj postoj k tejto medzinárodnej zmluve. Kongres má k dispozícii dva mesiace na to, aby rozhodol o ďalšom postoji USA v tejto otázke.      

Irán a šesť mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli 14. júla k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní. 

Viac o téme: KongresSankcieIránWashingtonSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu