Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR vyzýva Bezpečnostnú radu OSN k činu: Nebezpečné námorné cvičenia USA a Južnej Kórey

(Zdroj: SITA/Jo Jung-ho/Yonhap via AP)

NEW YORK - Severokórejský veľvyslanec pre OSN vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN, aby urýchlene prediskutovala nedávne spoločné námorné cvičenia USA a Južnej Kórey v blízkosti Kórejského polostrova. Podľa neho išlo o súčasť príprav na preventívny útok a "jadrovú vojnu" proti jeho krajine. Veľvyslanec to uviedol v stredu liste určenom členom BR OSN, informovala agentúra AP.

Ča Sung-nam napísal, že námorné manévre zo 16. októbra boli doposiaľ najrozsiahlejším cvičením, v rámci ktorého došlo "k všeobecnej mobilizácii jadrových strategických prostriedkov". Cvičenie sa uskutočnilo po tom, čo americký prezident Donald Trump v septembri "urobil najzúrivejšie vyhlásenie vojny v dejinách, keď vyhlásil, že Severnú Kóreu úplne zničí", dodal vyslanec.

Námorné cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey, ktorého sa zúčastnilo viac ako 40 plavidiel vrátane lietadlovej lode Ronald Reagan, troch jadrových ponoriek a amerických torpédoborcov, podľa severokórejského veľvyslanca zvýšilo napätie na Kórejskom polostrove.  Bezpečnostná rada OSN musí v tejto súvislosti diskutovať o "jadrovej hrozbe", ktorú predstavujú USA, dodal Ča Sung-nam.

Viac o téme: USAOSNKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu