Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Španielsko sa nakoniec nemusí rozpadnúť: Všetko je v rukách katalánskej polície

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BARCELONA - Predstavitelia EÚ vylučujú možnosť, že by boli sprostredkovateľmi v spore medzi španielskou vládou a samosprávou regiónu Katalánsko, kde sa má v nedeľu uskutočniť referendum o nezávislosti. Informovala o tom agentúra AP.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani dnes v Estónsku, kde sa zúčastňuje na summite EÚ, povedal, že uvedený spor je vnútornou záležitosťou Španielska. "Je to problém Španielska, v ktorom môžeme urobiť len málo. Je to problém rešpektovania španielskych zákonov, ktorý si musia vyriešiť Španieli," povedal šéf EP. Tajani sa tiež podľa AP vyjadril, že EÚ naďalej podporuje španielsku vládu, pretože "v právnej rovine má Madrid pravdu".

Katalánski predstavitelia vrátane starostky Barcelony Ady Colauovej predtým požiadali EÚ o sprostredkovanie v spore s Madridom, ktorý považuje nadchádzajúce hlasovanie za protizákonné. Európska komisia vo štvrtok žiadosť Colauovej zamietla s tým, že je potrebné "rešpektovať právny a ústavný poriadok Španielska".

Katalánska vláda dokončila prípravy na referendum

Katalánska vláda dokončila všetky prípravy na referendum o nezávislosti regiónu od Španielska, ktoré sa má uskutočniť 1. októbra. Madrid však trvá na tom, že žiadne referendum nebude a je odhodlaný mu zabrániť, informovala dnes agentúra Reuters. "Všetko je pripravené, vo viac ako 2000 volebných miestnostiach sú hlasovacie urny a lístky a všetko, čo budú ľudia potrebovať na vyjadrenie svojho názoru," povedal dnes pre Reuters katalánsky premiér Carles Puigdemont.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že počas plebiscitu  nedôjde k žiadnym násilnostiam, ktoré by mohli poškodiť pacifistický imidž hnutia za nezávislosť Katalánska. Ústredná španielska vláda v Madride dnes ale opäť zopakovala, že žiadne referendum v nedeľu v Katalánsku nebude. "Vláda má ústavný mandát, aby presadila dodržiavanie zákonov o zachovaní verejného poriadku... Nikto nestojí nad zákonmi a ktokoľvek ich poruší, bude niesť následky," vyhlásil na margo plebiscitu hovorca vlády Méndez de Vigo. 

Centrálna vláda vyslala do tohto autonómneho regiónu policajné posily o sile niekoľko tisíc príslušníkov. Španielske súdy nariadili polícií, aby za pomoci kordónov uzavrela školy v Katalánsku, ktoré majú slúžiť ako hlasovacie miestnosti. Katalánski separatisti vyzývajú voličov, aby v nedeľu v rámci "nenásilného odporu" vo veľkom počte prišli k hlasovacím miestnostiam, aj keby do nich napokon neboli vpustení. 

Vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom súdnych rozhodnutí, ale aj represívnymi prostriedkami. Španielska Civilná garda len minulý týždeň skonfiškovala približne desať miliónov hlasovacích lístkov a 1,5 milióna plagátov. Zadržala tiež 14 separatistických politikov a ďalších predstaviteľov a pohrozila trestným stíhaním starostom, ktorí budú nápomocní pri organizovaní referenda. 

Katalánska vláda dúfa, že sa plebiscit napokon predsa len uskutoční a že v ňom väčšina voličov bude hlasovať za nezávislosť. V takomto prípade má v úmysle vyhlásiť samostatnú Katalánsku republiku už v priebehu 48 hodín od zverejnenia výsledkov referenda. 

Barcelonu zaplnili traktory

Na podporu referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré sa má konať v nedeľu, sa v katalánskych mestách zhromaždili tisícky traktorov nesúce žlto-červené vlajky regiónu. Kolóna nazvaná Tractorada smerovala v Barcelone za sprievodu podporovateľov nezávislosti k ústrediu regionálnej vlády. Katalánski lídri už predstavili hlasovacie lístky, ktoré plánujú vo voľbách použiť. Na základe zákona prijatého regionálnym parlamentom sú pripravení vyhlásiť nezávislosť do 48 hodín od volieb.

Španielska vláda ale opakovane uviedla, že referendum je protiústavné a zastaví ho za pomoci polície a súdov. Španielska vláda sa v snahe zabrániť referendu za posledné týždne uchýlila okrem iného k zatýkaniu a vypočúvaniu starostov katalánskych obcí či raziám v priestoroch patriacich katalánskej regionálnej vláde, kde španielski policajti zhabali takmer desať miliónov hlasovacích lístkov a listiny pre volebné komisie.

Španielska konzervatívna strana postavila na protest proti referendu v centre Madridu veľkú falošnú volebnú urnu a vyzýva verejnosť, aby prišli zahlasovať o tom, či by malo zostať Katalánsko súčasťou Španielska, alebo nie.

Policajti nemajú používať obušky

Príslušníci regionálnej katalánskej polície dostali v piatok večer od centrálnej vlády v Madride podrobné inštrukcie, ako a čo robiť v nedeľu počas plánovaného referenda. Madrid trvá na tom, že referendum je protiústavné a nesmie sa uskutočniť, katalánska regionálna vláda naopak opakuje, že sa uskutoční za každých okolností.

Podľa inštrukcií pre katalánskych policajtov, ktorých text má k dispozícii agentúra Associated Press, majú policajti v nedeľu najneskôr do šiestej ráno zasiahnuť vo všetkých 2315 volebných miestnostiach, skonfiškovať volebné urny, zoznamy voličov a všetky ďalšie veci spojené s referendom, a miestnosti vyprázdniť.

V manuáli na nedeľu sa okrem iného píše, že policajti nemajú používať obušky. Silu môžu použiť iba v prípade, ak niekto odmietne opustiť volebnú miestnosť. Keďže príslušníkov katalánskej regionálnej polície je 17-tisíc, na jednu volebnú miestnosť pripadajú v priemere siedmi policajti. Nie je navyše isté, aké percento z nich sa bude riadiť príkazmi z Madridu, a koľko policajtov sa postaví na stranu regionálneho vedenia Katalánska.

Vypratať volebné miestnosti! 

Katalánski policajti dostali od nadriadených rozkaz, aby vopred vypratali a uzavreli všetky hlasovacie miestnosti, v ktorých má v nedeľu prebehnúť referendum o vyhlásení nezávislosti od Španielska.

Príslušné rozkazy rozoslal dnes formou interného obežníka hlavný veliteľ katalánskej polície Josep Lluís Trapero. Policajti majú podľa nich v nedeľu do 06.00 h vypratať a uzavrieť hlasovacie miestnosti po celom Katalánsku, aby zamedzili konaniu plánovaného referenda. V súlade s obežníkom by mali policajné hliadky doraziť do každej z 2315 referendových miestností a skonfiškovať pripravené hlasovacie lístky a urny. Miestnosti by mala následne uzavrieť, píše agentúra AP, ktorá mala možnosť do obežníka nahliadnuť. 

Zdôrazňuje sa v ňom, že príslušníci polície by pri uvedených zásahoch nemali používať obušky ani ďalšie donucovacie prostriedky. Silu smú použiť len na vyvedenie ľudí z volebných miestností, ak to bude potrebné. Trapero pripomenul, že nariadené opatrenia sú v súlade s rozhodnutím súdu, ktorý nariadil katalánskej polícii a ďalším bezpečnostným zložkám podniknúť kroky na prekazenie nezákonného plebiscitu.

To, ako zareaguje na spomínané rozkazy 17.000 príslušníkov katalánskej polície, podľa agentúry AP rozhodne o tom, či sa referendum napokon uskutoční alebo nie. 

Viac o téme: ŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu