Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trump dostal ďalší úder: Snaha republikánov zrušiť Obamacare opäť stroskotala

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Republikáni v americkom Senáte v utorok ustúpili od plánu hlasovať o najnovšej podobe návrhu zákona, ktorý má zrušiť a nahradiť reformu zdravotníctva známu ako Obamacare. Najnovší návrh totiž nezískal dostatočnú podporu ani vlastných republikánskych zákonodarcov. Vedenie republikánov však vyhlasuje, že táto ich legislatíva ešte nie je mŕtva.

Rozhodnutie ustúpiť od hlasovania urobili republikáni po tom, čo traja ich senátni republikánski kolegovia oznámili, že budú hlasovať proti novému návrhu zákona - potopili tak šance najnovšieho pokusu republikánov zrušiť zákon o zdravotnej starostlivosti v USA, ktorý bol schválený ešte za vlády predchádzajúceho, demokratického prezidenta Baracka Obamu.

Zdravotná starostlivosť je v USA kľúčovou problematikou už dlhé roky, keďže politici sa snažia znížiť počet nepoistených Američanov. A zrušenie a prepracovanie reformy Obamacare bolo základným kameňom vlaňajšej kampane Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami. Najnovší vývoj v Senáte je preto pre Trumpa úderom.

Líder senátnej väčšiny, republikán Mitch McConnell, povedal novinárom, že napriek čiastkovej prehre sa republikáni nevzdajú svojej reformy zdravotnej starostlivosti, ktorou chcú zrušiť Obamovu reformu.

Najnovšia podoba návrhu zákona dostala ranu v pondelok 25. septembra, keď senátorka Susan Collinsová oznámila, že je proti nej a pokladá ju za chybnú. Ako dôvod uviedla vyššie výdavky a slabšiu ochranu ľudí s už existujúcim zdravotným problémom. Collinsová podobu návrhu odmietla napriek tomu, že ju na podporenie vyzýval Trump a sľuboval viac financií pre jej štát Maine. Collinsovej rozhodnutie nasledovalo po tom, čo Kongresový rozpočtový úrad (CBO) informoval, že počet ľudí s poistením klesne o milióny, ak sa z toho návrhu stane zákon.

Collinsová sa teda postavila proti návrhu a pridala sa tak ku kolegom republikánskym senátorom Johnovi McCainovi a Randovi Paulovi. Keďže návrh nemá podporu demokratov, senátni republikáni potrebujú na schválenie návrhu zákona najmenej 50 z 52 svojich vlastných členov - a hlas viceprezidenta Mikea Pencea na získanie väčšiny. McConnell vyhlásil, že teraz chce, aby Senát zameral pozornosť na daňovú reformu, ďalšiu Trumpovu legislatívnu prioritu.

Viac o téme: Obamacare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu