Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trumpovi opäť klepli po prstoch: Obmedzenie cestovného zákazu, rodina má prednosť

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Cestovný zákaz amerického prezidenta Donalda Trumpa utrpel ďalšiu legislatívnu ranu. Federálny odvolací súd v Seattli vo štvrtok rozhodol, že starým rodičom, bratrancom, tetám a ďalším blízkym príbuzným ľudí žijúcich v Spojených štátoch nesmie byť zakázané pricestovať do krajiny.

Potvrdil tak verdikt súdu nižšej inštancie na Havaji, ktorý výrazne rozšíril zoznam príbuzných, pre ktorých zákaz platiť nebude. Rozhodnutie vstúpi do platnosti do piatich dní. Ministerstvo spravodlivosti už avizovalo, že sa voči nemu odvolá.

Súčasný zákaz vstupu do USA sa týka občanov Sýrie, Sudánu, Somálska, Líbye, Iránu a Jemenu. Výnimky platili iba pre najbližších príbuzných ľudí žijúcich v Spojených štátoch, pod ktorými Trumpova administratíva rozumie rodičov, manželov, deti či súrodencov. Pôvodná verzia Trumpovho protiimigračného zákona, zverejnená v januári, vyvolala masové protesty na letiskách a sériu súdnych žalôb. Najvyšší súd USA legislatívu stále skúma, pričom v júni predbežne povolil platnosť zmiernenej verzie zákona. Trump sa svojím protiimigračným zákonom pokúša obmedziť prisťahovalectvo do USA a "bojovať proti terorizmu".

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu