Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Facebook odhalil dezinformačnú kampaň: Rozporuplné správy financované Ruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Spoločnosť Facebook objavila internetovú kampaň šíriacu rozporuplné či nepravdivé spoločenské a politické správy, ktorú financovalo Rusko.

Kampaň mala podľa Facebooku približne tritisíc reklamných zobrazení, stála 100-tisíc dolárov (v prepočte približne 83 800 eur) a trvala viac ako dva roky, pričom skončila v máji 2017. Nepropagovala žiadnu konkrétnu politickú stranu, ale zameriavala sa na témy týkajúce sa prisťahovalectva, rás a ľudských práv.

Facebook na prípade spolupracoval s americkými vyšetrovacími orgánmi a svoje záznamy poskytol aj špeciálnemu prokurátorovi Robertovi Muellerovi, ktorý sa zaoberá kauzou údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb.

Reklamy propagovali približne 470 účtov, ktoré šíria falošné informácie alebo inak porušujú pravidlá a podmienky populárnej sociálnej siete. Facebook sa domnieva, že účty vytvorila skupina z Petrohradu nazývaná Internetová výskumná agentúra, ktorá je známa rozširovaním ruských provládnych správ. Problematické účty už Facebook zrušil.

Viac o téme: Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu