Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri výbuchu bomby v Jemene zahynulo 11 civilistov: Ľudí zabíja aj cholera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

SANÁ - Jedenásť civilistov zahynulo dnes pri výbuchu bomby na trhovisku v meste Kaataba v juhojemenskej provincii ad-Dáli, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov bezpečnosti.

K výbuchu nálože došlo na rušnom trhovisku. K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Na juhu Jemenu však pôsobia militanti teroristických organizácií al-Káida a Daeš. Provinciu ad-Dáli momentálne kontrolujú vojenské sily lojálne medzinárodne uznanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorá bojuje proti šiitským povstalcom - húsíom.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď húsíovia postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo Hádího vládu ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili už o život tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru. V Jemene navyše vypukla epidémia cholery.

Cholere podľahli skoro dve tisícky

V rámci epidémie cholery v Jemene zaznamenali už viac než 500-tisíc prípadov nákazy. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Odkedy sa cholera v blízkovýchodnej krajine koncom apríla rozšírila, podľahlo ochoreniu už najmenej 1 975 ľudí. Podľa WHO síce od júla nových prípadov ubudlo, stále sa však denne cholerou nakazí približne 5 000 osôb.

Dôvodom šírenia ochorenia sú predovšetkým zlé hygienické a sanitárne podmienky, ako aj výpadky v dodávkach vody. Viac než 14 miliónov Jemenčanov nemá pravidelný prístup k čistej vode a sanitárnym zariadeniam, vo veľkých mestách navyše nefunguje ani odvoz odpadkov, uvádza spravodajská stanica BBC.

Viac o téme: VýbuchBombaJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu