Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší útok nožom v Nemecku: Líbyjčan napadol ženu priamo na nádraží

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Markus Scholz)

BERLÍN - Ženu (65) napadol nožom a vážne zranil 28-ročný muž z Líbye. Podľa polície sa útok odohral v blízkosti lipského hlavného nádražia s nožom vážne zranil šesťdesiatpäťročnú ženu. Motív zločinu, ktorý polícia oznámil dnes ráno, zatiaľ nie je známy.

Muž, ktorého polícia zadržala v blízkosti miesta trestného činu, napadol ženu kuchynským nožom v utorok približne o piatej poobede podľa informácií. Pri útoku, ktorý prišiel náhle, jej útočník poranil rameno a zasiahol aj niekoľko miest na jej ruky. Ženu previezli do nemocnice.

Útoky nožom sa množia

Útoky nožom sú v poslednej dobe čoraz častejšie. V mnohých prípadoch polícia potvrdila, že ide o stúpencov džihádistickej skupiny Daeš. Za posledné dva mesiace sa odohralo niekoľko útokov v európskych metropolách a v obľúbenom egyptskom letovisku.

Paríž

Minulú sobotu došlo k útoku aj vo francúzskej metropole. Ako pokus o teroristický útok začala francúzska protiteroristická prokuratúra vyšetrovať incident, počas ktorého sa cez kontrolné stanovište pri Eiffelovej veži v Paríži pokúšal násilím dostať iba devätnásťročný mladík, ktorý mal pri sebe nôž. Muž sotil do strážnika a s výkrikom "Alah je veľký!" vytiahol nôž.

Ďalší útok nožom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

Vyšetrovatelia pôvodne hovorili o bežnom útoku, no počas výsluchu zistili sklony k radikalizácii, k činu ho vraj povzbudil muž z Daeš. Mladíka včera prepustili a kvôli psychickým problémom sa vrátil z väzenia na psychiatrické oddelenie. Incident sa odohral pred polnocou.

Hamburg

Jedna osoba prišla koncom júla o život a šesť ďalších utrpelo zranenia po tom, ako muž napadol s kuchynským nožom niekoľko ľudí v supermarkete v Hamburgu, informovala nemecká polícia. Niektorých vážne zranených odviezli do nemocnice.

Ďalší útok nožom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Markus Scholz)

Muž vstúpil do supermarketu vo štvrti Barmbek a začal útočiť na náhodných okolostojacich, pričom 50-ročného Nemca zabil. Páchateľ utrpel ľahké poranenia, keď ho ľudia premohli a odovzdali polícii. Podľa nej ide o 26-ročného rodáka zo Spojených arabských emirátov, aj keď jeho štátnu príslušnosť zatiaľ neidentifikovali.

Úrady ho však nemohli vyhostiť, pretože nemal potrebné dokumenty pre deportáciu. Podľa očitého svedka útočník opakovane kričal "Allahu Akbar" (v arabčine Boh je veľký). Noviny Tagesspiegel s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje informovali, že útočník je nemeckým úradom známy ako islamista.

Ďalší útok nožom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Markus Scholz)

Egypt

Nôž pri útoku použil aj 27-ročný študent z provincie v delte Nílu. V polovici júla zaútočil na pláži v obľúbenom egyptskom letovisku Hurghada na zahraničných turistov. Tí si užívali dovolenku v areáli hotelu. Muž preplával breh a vynoril sa na brehu. Pri útoku zomreli dve ženy z Nemecka. Neskôr zraneniam podľahla aj 36-ročná Češka.

Ďalší útok nožom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter/amrsalama)

Po personále kričal, aby mu uhli, jeho cieľom boli len zahraniční turisti. Podľa egyptskej polície bol muž stúpencom džihádistickej skupiny Daeš. Egyptský hlavný prokurátor včera pre zločiny ohrozujúce národnú bezpečnosť nariadil prevoz Egypťana na psychiatrickú kliniku. Tam posúdia jeho psychický stav. 

Londýn

Začiatkom júna došlo aj v Londýne opäť k teroristickému útoku. Trojica mužov zaútočila na dvoch miestach. Najprv narazila dodávkou do chodcov na moste London Bridge. Následne dorazili do nákupnej zóny Borough Market, vyskočili z dodávky a začali zbesilo bodať do ľudí. Úrady potvrdili najmenej osem mŕtvych a 30 zranených, niektorí boli v kritickom stave.

Ďalší útok nožom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Metropolitan Police )

Všetkých troch útočníkov polícia zastrelila. Polícia neskôr zverejnila zábery z bezpečnostnej kamery, ktoré ukazujú posledné momenty teroristov Khurama Butta (†27), Rachida Redouanea (†30) a Youssefa Zaghbu (†22) počas zásahu.

Viac o téme: Nôžútok NemeckoLondýnHamburgLipsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu