Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rus oddaný Daešu chcel v Turecku zaútočiť na americké lietadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ADANA - Turecké bezpečnostné sily zadržali ruského občana, ktorý údajne plánoval zaútočiť dronom na americké vojenské lietadlo. Podľa Ankary má ísť o militanta extrémistickej organizácie Daeš.

Muža menom Renat Bakijev zaistili v meste Adana na juhu Turecka. To leží neďaleko vojenskej základne Incirlik, z ktorej štartujú americké lietadlá útočiace na ciele Dešu v Sýrii a Iraku. Podľa tureckých štátnych médií chcel Bakijev pomocou dronu spôsobiť pád jedného z amerických lietadiel operujúcich na Incirliku. Dron plánoval kúpiť z peňazí, ktoré chcel vyzbierať od ďalších militantov oslovených prostredníctvom aplikácie Telegram. V rámci príprav útoku už vykonal aj vlastný prieskum v okolí základne.       

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že džihádisti z Daešu už viackrát použili bezpilotné stroje, nesúce malé nálože, pri smrtiacich útokoch na území Iraku a Sýrie. Podľa adanskej polície mal Bakijev v úmysle zaútočiť aj na príslušníkov miestnej komunity šiitských alavitov, ktorých extrémisti z Daešu považujú za heretikov. Bakijeva už v minulosti v Turecku raz zatkli, a to pri pokuse o nelegálne prekročenie hraníc zo Sýrie.

Viac o téme: útok TureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu