Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brusel si posvietil na hranolčeky aj chlieb: Vymyslel pre ne novú normu, kvôli rakovine

Hanna jedla celých 15 rokov len hranolčeky! Zobraziť galériu (3)
Hanna jedla celých 15 rokov len hranolčeky! (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ako to zvyčajne býva, tie najchutnejšie jedlá nie sú práve aj najzdravšie. Medzi ne patria aj obľúbené hranolčeky, ktoré majú radi deti aj dospelí. Už onedlho by sa však mal postup ich prípravy v potravinárskych zariadeniach zmeniť. Zástupcovia členských krajín Európskej únie totiž schválili návrh na zníženie akrylamidu v potravinách, čo ovplyvní firemné technologické postupy. Týkať sa to bude napríklad aj obilninových výrobkov, akým je chlieb, či kávy.

Milujete hranolčeky? Ich konzumáciou riskujete niečo strašné

Júlové rozhodnutie členských krajín EÚ, ktoré schválili pomerne technicky znejúci návrh Európskej komisie na "zníženie prítomnosti akrylamidu v potravinách", vystrašilo najmä Belgičanov, ktorí považujú hranolčeky za svoje národné jedlo.

Návrh mohol podľa nich ohroziť tradičný spôsob výroby zemiakovej pochúťky. Akrylamid totiž vzniká pri spracovaní potravín pri vysokých teplotách, ako je vyprážanie a pečenie, a to práve hlavne vo výrobkoch zo zemiakov, ale aj z cereálií alebo z kávy. Vo všeobecnosti ide o potraviny obsahujúce cukry a škrob, z ktorých pri tepelnej úprave vzniká práve spomínaná karcinogénna látka.

Nikdy nevyprážajte pokrmy v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Našťastie rozhodnutie z Bruselu nie je až také vážne, ako sa na prvý pohľad zdalo. "Nikdy sa nehovorilo priamo o zákaze vyprážania, tak ako ich (hranolčeky) pripravujeme v Belgicku," zdôraznil belgický minister poľnohospodárstva Willy Borsus. Dohodnuté predpisy by mali platiť iba pre veľké podniky, respektíve sa budú týkať iba prevádzkovateľov potravinárskych zariadení. Je to však na jednotlivých krajinách únie, ako si národné zákony presne nastavia. Nová norma má začať platiť od marca 2018.

„Cieľom je znížiť hladiny akrylamidu a zároveň monitorovať efektívnosť tohto ich znižovania prostredníctvom zaužívaných a jednotných referenčných hodnôt, ktoré sa na akrylamidy uplatňujú,” vysvetlila pre portál vysetrenie.sk Zuzana Harvanová z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Obľúbenú pochúťku si dopriali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

„Akrylamid je karcinogénna látka, ktorá vzniká z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek asparagínu (aminokyselina) a cukrov počas spracovania pri vysokej teplote, napríklad pri vyprážaní, pražení a pečení, predovšetkým zemiakových výrobkov, obilninových výrobkov, kávy a náhrad kávy,” dodala Harvanová s tým, že cieľom opatrení nie je zakázať ľuďom konzumovať hranolčeky ani iné pochutiny, ale zaviesť opatrenia, ktoré pomôžu znížiť hladiny akrylamidu zo strany prevádzkovateľov a zároveň monitorovať efektívnosť tohto ich znižovania.

Viac o téme: ChliebHranolčekyNormaBruselAkrylamid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu