Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO KĽDR odpálila prvú medzikontinentálnu raketu: Zasiahneme akékoľvek miesto na svete

Situácia v krajine. Zobraziť galériu (5)
Situácia v krajine. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Severná Kórea odpálila dnes ráno miestneho času ďalšiu zatiaľ bližšie neidentifikovanú balistickú strelu, vyplýva zo správ juhokórejskej armády. Mohlo ísť znova o skúšku balistickej rakety, informovala tlačová agentúra Jonhap.

Stalo sa tak iba niekoľko dní po tom, ako sa americkí a juhokórejskí lídri zhodli na tom, že dialógu s Pchjongjangom nechajú dvere otvorené, uviedol Jonhap.

Severná Kórea "vystrelila neznámu balistickú raketu" do Japonského mora zo základne Banghjon v provincii Severný Pchjongan, oznámil zbor náčelníkov štábov v Soule. 

VIDEO KĽDR odpálila prvú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Raketa zrejme dopadla do vôd, ktoré sú vo výlučnej ekonomickej zóne Japonska, s odvolaním sa na ministerstvo obrany uviedla japonská televízna stanica NHK. Armáda okamžite informovala juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. V súvislosti s odpálením rakety zvolal Mun Če-in mimoriadne zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady Južnej Kórey s cieľom prediskutovať ďalší postup voči Pchjongjangu.

VIDEO KĽDR odpálila prvú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Pchjongjang zintenzívnil raketové skúšky napriek tlaku medzinárodného spoločenstva a hrozbám sprísnenia sankcií.  Severná Kórea vykonáva takéto testy v bezprecedentnom tempe - od začiatku roka 2016 ich uskutočnila desiatky a odvtedy podnikla tiež jadrové skúšky.

Japonský premiér a aj Trump zareagovali

Japonský premiér Šinzó Abe sa domnieva, že najnovšie odpálenie balistickej rakety Severnou Kóreou je jasným dôkazom rastúceho ohrozenia zo strany Pchjongjangu. "Severná Kórea opäť raz odpálila raketu. Ukazuje to, že (Pchjongjang) ignoroval opakované varovania medzinárodného spoločenstva," povedal na tlačovej konferencii Abe.

VIDEO KĽDR odpálila prvú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Japonsko vznieslo "ostrý protest" na adresu KĽDR po tom, ako do Japonského mora vypálila raketu, vyhlásil na tlačovej konferencii hlavný sekretár japonského kabinetu Jošihide Suga. Odpálenie rakety bolo "jasným porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN", zhodnotil Suga s tým, že opakovanie provokatívnych činov Severnou Kóreou je absolútne neprijateľné.

Americký prezident Donald Trump zareagoval na vypálenie rakety odkazom na Twitteri: "Severná Kórea práve odpálila ďalšiu raketu. Nemá tento človek v živote nič lepšieho na robote?" čím podľa komentára agentúry AP poukazoval na severokórejského vodcu Kim Čong-una. "Ťažko uveriť, že Južná Kórea... a Japonsko to ešte vydržia," pokračoval Trump. Hlava USA zároveň vyjadrila nádej, že Čína "vyvinie tvrdý nátlak na Severnú Kóreu a s týmito nezmyslami raz a navždy skoncuje".

Severná Kórea odpálila dnes ráno miestneho času smerom na Japonsko ďalšiu balistickú strelu. Potvrdili to juhokórejské, japonské a americké armády. Podľa americkej armády išlo o balistickú strelu stredného doletu. Severná Kórea vystrelila balistickú raketu do Japonského mora zo základne Banghjon v provincii Severný Pchjongan. Strela preletela za približne 37 minút asi 930 kilometrov a dopadla do Japonského mora.

Odpálenie pozoroval sám Kim Čong-un

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vyhlásila, že dnes úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu. Podľa Spojených štátov však išlo o balistickú strelu stredného doletu, pripomína agentúra AP. Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že odpálenie rakety Hwasong-14 osobne pozoroval vodca KĽDR Kim Čong-un. Raketa podľa štátnej televízie dosiahla výšku 2802 kilometrov a kým zasiahla cieľ v Japonskom mori, preletela 933 kilometrov.

Juhokórejská armáda uviedla podľa agentúry Jonhap, že jej severný sused vypálil neidentifikovanú balistickú strelu, ktorá preletela viac ako 930 kilometrov. Severná Kórea v minulosti vypustila satelity, čo podľa kritikov boli maskované testy jej raketovej technológie s dlhým doletom. Keby sa však potvrdilo skúšobné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety, išlo by významný krok k vývoju rakety vyzbrojenej jadrovou hlavicou, ktorá by mohla zasiahnuť ktorékoľvek miesto v USA.

Agentúra AP pripúšťa, že mohlo ísť o zatiaľ najúspešnejší test Severnej Kórey. Podľa zbraňových analytikov by mohla byť raketa dosť silná na to, aby zasiahla Aljašku. Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil, že severokórejské jadrové zbrane a rakety ohrozujú bezpečnosť obyvateľov Južnej Kórey a jej spojencov. "Za nijakých okolností nebudeme tolerovať žiadnu takúto hrozbu," uviedol a dodal, že jeho vláda sa bude odhodlane zaoberať severokórejskými provokáciami v úzkej spolupráci s medzinárodným spoločenstvom a bude pokračovať v spoločnej obrannej spolupráci s USA. V tejto súvislosti vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala voči KĽDR represívne opatrenia, informuje agentúra Jonhap.

Výzva na dialóg

Čína vyzýva na "pokojný dialóg a konzultácie", čo považuje za jediný spôsob, ako vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Peking pritom nesúhlasí so severokórejským porušovaním zmluvných dohôd Bezpečnostnej rady OSN súvisiacich s využitím raketovej a balistickej technológie. Uviedol to dnes hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang niekoľko hodín po tom, ako Severná Kórea vyhlásila, že úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu.

Podľa hovorcu sa Čína bude aj naďalej snažiť o vyriešenie tejto záležitosti. Peking dúfa, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a vyhnú sa podnikania akcií, ktoré by situáciu eskalovali. Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že odpálenie rakety Hwasong-14 osobne pozoroval vodca KĽDR Kim Čong-un. Raketa podľa štátnej televízie dosiahla výšku 2802 kilometrov a za 39 minút - kým zasiahla cieľ v Japonskom mori - preletela 933 kilometrov. Podľa severokórejskej Akadémie obranných štúdií tento test medzikontinentálnej rakety znamená "posledný krok" k vytvoreniu "sebavedomého a mocného jadrového štátu, ktorý môže udrieť kdekoľvek na Zemi".

Južná Kórea vyšetruje možnosť, že išlo o medzikontinentálnu balistickú raketu, avšak podľa Amerického veliteľstva v Tichomorí (USPACOM) išlo o balistickú strelu stredného doletu. Hlavný tajomník japonského vládneho kabinetu Jošihide Suga odmietol komentovať, o aký typ rakety mohlo ísť - s tým, že Tokio "starostlivo analyzuje maximálnu dĺžku tohto letu". Agentúra AP konštatuje, že bude ťažké potvrdiť mnoho detailov, kým nezávislí experti nevyzdvihnú a nepreskúmajú časti tejto rakety.

Juhokórejský prezident Mun Če-in varoval v reakcii na raketový test Severnú Kóreu, aby neprekročila "červenú čiaru" a aby prestala so svojimi provokáciami. Nespresnil pritom, akým dôsledkom by komunistický štát čelil, keby červenú čiaru prekročil. "Za nijakých okolností nebudeme tolerovať žiadnu takúto hrozbu," uviedol a dodal, že jeho vláda sa bude odhodlane zaoberať severokórejskými provokáciami v úzkej spolupráci s medzinárodným spoločenstvom a bude pokračovať v spoločnej obrannej spolupráci s USA.

V tejto súvislosti vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala voči KĽDR represívne opatrenia. Nemenovaný juhokórejský predstaviteľ však pre agentúru Jonhap uviedol, že aj napriek najnovším provokáciám sa politika jeho krajiny, vyzývajúca na obnovenie dialógu s Pchjongjangom, nezmenila. 

Rusko hovorí len o rakete stredného doletu

Ruské ministerstvo obrany poprelo tvrdenie Severnej Kórey, ktorá vyhlásila, že dnes úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu. Podľa ruského rezortu obrany bola zrejme len "stredného doletu". Ruský obranný systém monitoroval strelu, ako letela približne 500 kilometrov zo severokórejskej základne do stredu Japonského mora, uviedlo ruské ministerstvo. Vo vyhlásení dodáva, že parametrické údaje letu sa zhodovali s taktickými a technickými charakteristikami balistickej rakety stredného doletu.

Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že raketa Hwasong-14 dosiahla výšku 2802 kilometrov a za 39 minút - kým zasiahla cieľ v Japonskom mori - preletela 933 kilometrov. Podľa severokórejskej Akadémie obranných štúdií tento test medzikontinentálnej rakety znamená "posledný krok" k vytvoreniu "sebavedomého a mocného jadrového štátu, ktorý môže udrieť kdekoľvek na Zemi".

Južná Kórea vyšetruje možnosť, že išlo o medzikontinentálnu balistickú raketu, avšak podľa Amerického veliteľstva v Tichomorí (USPACOM) išlo o balistickú strelu stredného doletu. Hlavný tajomník japonského vládneho kabinetu Jošihide Suga odmietol komentovať, o aký typ rakety mohlo ísť - s tým, že Tokio "starostlivo analyzuje maximálnu dĺžku tohto letu". Agentúra AP konštatuje, že bude ťažké potvrdiť mnoho detailov, kým nezávislí experti nevyzdvihnú a nepreskúmajú časti tejto rakety.

Viac o téme: RaketaSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu