Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Unikli tajné pravidlá Facebooku: Pozrite sa, podľa čoho vám kontrolujú príspevky

Mark Zuckerberg Zobraziť galériu (3)
Mark Zuckerberg (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Citlivé dokumenty obsahujúce tajné pravidlá fungovania sociálnej siete Facebook sa dostali na verejnosť. Podľa britského denníka ide o zložitý návod, ktorý je mätúci a konkrétne body sú protichodné. Spoločnosť sa však bráni a za svoju najdôležitejšiu povinnosť považuje ochranu užívateľov.

Spoločnosť Facebook zamestnáva 4500 ľudí, ktorí sa zameriavajú iba na monitoring. Toto číslo sa má v blízkej budúcnosti zmeniť a počet zamestnancov má podľa avizovaných plánov stúpnuť na 7500. Spoločnosti záleží na bezpečnosti svojich dvoch miliárd užívateľov. Uvedomuje si, že je pod silným politickým a spoločenským tlakom. Práve preto existujú tajné vnútorné pravidla, ktoré však po tom, ako unikli na verejnosť odhalili nejasnosti.

Facebook má problém: Za narúšanie súkromia dostal vo Francúzsku mastnú pokutu

Moderátori sú podľa informácií britského denníka povinní podstúpiť dvojtýždňový výcvik a okrem toho dostanú podrobné manuály, ktoré im poskytnú presný postup pri vykonávaní ich práce. Viac ako 100 uniknutých dokumentov, ktoré má denník k dispozícii, obsahuje interné školiace príručky, tabuľky či vývojové diagramy. Spoločnosť si stojí za tým, že chce ochraňovať svojich zamestnancov, no to čo vyplýva z dokumentov je zarážajúce. "Snažíme sa, aby Facebook zostal čo najbezpečnejší a zároveň chceme zaistiť slobodu prejavu. Vyžaduje to dosť premýšľania o podrobných a často náročných otázkach a my sa veľmi snažíme robiť to správne," vyjadrila sa šéfka manažmentu globálnych postupov firmy Monica Bickertová.

Unikli tajné pravidlá Facebooku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa zdroja, ktorý dokumenty denníku poskytol, Facebook sa príliš rýchlo rozrastá a kontrola sa nad zverejňovaným obsahom nedá udržať. Zamestnanci, ktorí sa majú venovať aj kontrole nahlásených falošných účtov, sú vystavení každý týždeň približne 6,4 miliónom takýchto nahlásení. Nie je tak možné stihnúť každé jedno posúdiť správne a preto občas príde k pochybeniu.

Presný návod ako vyhodnotiť príspevok ktoréhokoľvek užívateľa na svete obsahujú spomínané dokumenty. Facebook ako sociálna sieť netoleruje či už fotografie alebo videá obsahujúce prvky násilia, sexuálneho zneužívania detí či týrania zvierat. Avšak aj v tomto prípade existuje staré známe „výnimka potvrdzuje pravidlo“ a niekedy stačí k takémuto videu uviesť, že ide o nevhodný obsah a sociálna sieť ho nemusí zmazať. Facebook má napríklad pre živé vysielanie užívateľa vykonávajúceho sebapoškodzovanie vysvetlenie. Nechce totiž cenzurovať a trestať ľudí, ktorí trpia. Takéto zábery sa odstránia až v momente, ak sa osobe nebude už dať pomôcť.

Unikli tajné pravidlá Facebooku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Medzi ďalšie zvláštnosti patrí vyhodnocovanie samovražedných hrozieb. V dokumentoch sa uvádza, že ak ide o vyhrážku týkajúcu sa samovraždy zverejnenú prostredníctvom hashtagov alebo emotikonov, alebo ak sa spôsob samovraždy považuje sa nepravdepodobný, ignoruje sa. Ďalej zamestnanci ignorujú aj samovražedné hrozby, ktoré sa majú stať za dlhšiu dobu ako 5 dní. Dokumenty jednoducho obsahujú pravidlá, ktoré poskytujú zamestnancom presný postup v prípade, že je príspevok násilný, nenávistný, má teroristický, pornografický alebo rasistický obsah. Nezabudlo sa ani na kanibalizmus. Psychicky náročná práca moderátorov je o to ťažšia, že majú v mnohých prípadoch na rozhodnutie či príspevok zverejniť alebo nie, iba desať sekúnd. 

Viac o téme: PravidláOchrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu