Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Majú sa obávať? Vo vlne migrantov do Nemecka mali byť tisíce bývalých teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Do Nemecka možno počas posledných dvoch rokov s prílivom utečencov vstúpili aj tisícky niekdajších bojovníkov afganského fundamentalistického hnutia Taliban. Informuje o tom dnes vo svojom čerstvom vydaní nemecký spravodajský magazín Der Spiegel.

Do Nemecka v poslednej dobe prišlo viac než milión migrantov. Podľa nemeckého časopisu informoval Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) bezpečnostné úrady, že tisícky z nich sa počas azylového konania identifikovali ako bývalí podporovatelia alebo dokonca bojovníci Talibanu.

Najmenej 70 Afgáncov vyšetruje nemecká generálna prokuratúra, aj keď nie je jasné, či sú všetci z nich podozriví z aktívneho členstva v Talibanu. Šesť z týchto mužov je teraz vo vyšetrovacej väzbe a budúci týždeň má niekoľko ďalších predstúpiť pred súd. BAMF ani spolková prokuratúra zatiaľ informácie Spiegelu nekomentovali.

Vláda kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je kritizovaná za vpustenie príliš veľkého množstva migrantov do Nemecka - najmä po niekoľkých vlaňajších teroristických útokoch, aktívne deportuje skupiny neúspešných afganských žiadateľov o azyl.

Merkelová, ktorá sa bude v spolkových voľbách 24. septembra znovu uchádzať o najvyšší vládny post, tento mesiac deportácie Afgancov obhajovala s tým, že všetky ostatné krajiny Európskej únie činí to isté. Podľa Merkelovej štatút utečenca v Nemecku získa približne 55 percent Afgancov.

Pohraničná polícia našla v zadnej časti nákladného auta 111 migrantov

Rumunská pohraničná polícia zastavila 111 uchádzačov o azyl, ukrytých v zadnej časti veľkého nákladného vozidla, keď sa pokúšali ilegálne opustiť Rumunsko a smerovali k západnej Európe. Informovala o tom dnes vo vyhlásení pohraničná polícia. Uviedla, že policajní príslušníci objavili v piatok neskoro večer vo vozidle na rumunsko-maďarskej hranici skupinu ľudí natlačených vo vozidle. Medzi migrantmi vo veku dva až 53 rokov sa nachádzali občania Iraku, Sýrie, Iránu, Afganistanu, Pakistanu a Indie.

Rumunský vodič, ktorého vyšetrujú ako spolupáchateľa, povedal polícii, že nevedel o ľuďoch ukrývajúcich sa v nákladnom aute. Podľa slov polície sa migranti pokúšali dostať do schengenskej zóny, v ktorej je možné neobmedzené cezhraničné cestovanie.

Viac o téme: TerorizmusNemeckoTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu