Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čínsky minister otvorene: Vojna na Kórejskom polostrove nebude mať víťaza

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (Zdroj: SITA)

PEKING - Prípadný ozbrojený konflikt medzi Spojenými štátmi a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) nemôže mať víťaza, uviedol dnes čínsky minister zahraničných vecí Wang I na spoločnej tlačovej konferencii so svojím francúzskym náprotivkom Jeanom-Marcom Ayraultom.

"Keď skutočne vypukne vojna, výsledkom budú len veľké straty. Nikto sa nemôže stať jej víťazom," povedal Wang I a sľúbil, že Čína podporí akýkoľvek pokus o nadviazanie dialógu medzi Washingtonom a Pchjongjangom. "Vyzývame všetky strany, aby prestali so vzájomnými provokáciami a hrozbami a nedopustili, aby sa situácia nenapraviteľne vymkla spod kontroly," dodal Wang I.

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu KĽDR, s čím súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tohto regiónu. Prezident Donald Trump a iní americkí predstavitelia opakovane vyzvali Čínu, aby využila svoje postavenie najväčšieho ekonomického partnera KĽDR a donútila Pchjongjang vzdať sa programu jadrových zbraní.

Viac o téme: USAKĽDRWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu