Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poľská polícia rozohnala protest zdravotných sestier

Niekoľko tisíc poľských lekárov a sestričiek pochodovalo ulicami Varšavy s cieľom dosiahnuť vyššie platy.
Niekoľko tisíc poľských lekárov a sestričiek pochodovalo ulicami Varšavy s cieľom dosiahnuť vyššie platy. (Zdroj: TASR)

VARŠAVA - Poľská polícia v stredu rozohnala demonštráciu desiatok zdravotných sestier, ktoré v úsilí upozorniť na zlú platovú situáciu zablokovali hlavnú cestu pred úradom premiéra.

Tábor sestier na hlavnej ceste vznikol ako pokračovanie utorňajšej demonštrácie 4 500 zdravotníckych pracovníkov v poľskom hlavnom meste. Hoci sa policajným jednotkám podarilo vyčistiť ulicu, sestry ďalej táborili na jej okraji, kam ich zahnala polícia. Miestni obyvatelia protestujúcich podporili a ponúkli im kávu. "Policajti nás brutálne vytlačili na trávnik," uviedla Zofia Kolanková, zdravotná sestra z juhopoľského mesta Krakov, ktorá strávila noc na ulici.

"Budeme tu táboriť, až kým vládni predstavitelia nevyjdú von a nezačnú s nami komunikovať. Doteraz nás ignorovali," dodala. Po policajnom zásahu boli dve sestry hospitalizované, jedna s úrazom nohy a druhá pre bezvedomie.

V utorok časť kancelárií premiéra Jaroslawa Kaczyńskeho okupovalo niekoľko sestier. Kaczyński po stretnutí so zástupcami odborov v utorok večer odsúdil protesty ako "politickú akciu najhoršieho možného štýlu, ktorá zahanbuje a poškodzuje dobré meno Poľska". Hoci zdravotné sestry nevstúpili do štrajku, Kaczyńskeho vláda už čelí štrajku poľských nemocničných lekárov, ktorí tiež žiadajú vyššie platy. "Vláda túto situáciu nevyrieši prostredníctvom policajných obuškov," vyhlásil Juliusz Piotrowski, lekár z varšavskej univerzitnej nemocnice Banacha, ktorý rovnako nocoval pred úradom premiéra.

Štrajkujúci lekári poskytujú iba nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Poľskí lekári v štátnom sektore sú notoricky veľmi slabo platení, podobne ako ich kolegovia z ostatných krajín bývalého východného bloku. Poľskí lekári tvrdia, že ich zlá finančná situácia núti hľadať si lepšie platené
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu