Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

MIMORIADNA SPRÁVA Sýrska armáda sa chváli, že zostrelila izraelskú stíhačku

(Zdroj: topky)

JERUZALEM - Sýrska armáda tvrdí, že štyri izraelské lietadlá v piatok ráno narušili vzdušný priestor krajiny, pričom ich protivzdušná obrana jedno zostrelila a druhé zasiahla. Izraelská strana tieto správy popiera a vraví, že všetky stíhačky sa vrátili v poriadku.

"Izraelské vojenské lietadlá prenikli do nášho vzdušného priestoru o 2.40 (00.40 GMT) cez libanonské územie a zasiahli vojenské ciele na ceste k Palmýre," píše sa vo vyhlásení sýrskej armády uverejnenom štátnou tlačovou agentúrou SANA. "Naša protivzdušná obrana zostrelila jednu stíhačku nad okupovaným územím, zasiahla ešte jednu a ostatné donútila utiecť," stojí vo vyhlásení.

Izrael priznal, že jeho lietadlá útočili na ciele v Sýrii. Podľa izraelských médií ide o zatiaľ najvážnejší konflikt medzi sýrskou a izraelskou armádou od začatia bojov v Sýrii. Izrael do konfliktu nezasahuje. Niekoľkokrát ale jeho lietadlá bombardovali konvoje so zbraňami určené šiitskemu Hizballáhu, ktorý v Sýrii bojuje na strane sýrskej vlády.

Armáda ciele svojich útokov v Sýrii nikdy nekomentovala, arabské zdroje tvrdia, že aj nočný nálet cielil na zbrane Hizballáhu a lietadlá zasiahli niekoľko cieľov. Hizballáh je libanonská skupina, ktorá bojuje proti Izraelu.

Zo Sýrie boli na izraelské lietadlá vypálené tri rakety a protiraketová batéria Arrow jednu z nich zostrelila. Podľa izraelskej armády sýrska armáda vypálila strely SAM-5 typu zem-vzduch. Kam dopadli ostatné rakety, nie je jasné.

Systém Arrow je konštruovaný hlavne pre zachytenie medzikontinentálnych balistických striel. Rakety zem-vzduch sú určené na zostrelenie lietadiel alebo iných rakiet, vybuchujú vo vzduchu a podľa izraelského denníka The Times of Israel nepredstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudí na zemi.

Podľa denníka nie je jasné, prečo armáda použila systém Arrow proti raketám SAM, a špekuluje sa o tom, že mohlo ísť o mylne identifikovanú útočnú zbraň. Armáda oznámila, že sa lietadlá vrátili v poriadku a že nikto z Izraelčanov nebol ohrozený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu