Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Thajskí povstalci zapálili 13 škôl a zabili prominentného moslimského učiteľa

 Niekoľko stoviek Thajčanov moslimského vierovyznania pochodovalo ulicami Yaly, pričom požadovali viac bezpečnosti pre učiteľov.
Niekoľko stoviek Thajčanov moslimského vierovyznania pochodovalo ulicami Yaly, pričom požadovali viac bezpečnosti pre učiteľov. (Zdroj: TASR)

YALA - Povstalci v stredu zapálili 13 škôl pri takmer súčasne prebiehajúcich útokoch v provinciách Yala a Pattani. V čase útoku na jednu zo škól bol zabitý prominentný moslimský učiteľ náboženstva.

Muža zastrelili rebeli v stredu v Yale, jednej z troch thajských provincií s moslimskou väčšinou na hraniciach s Malajziou. V neďalekom Narathiwate bol zranený vojak strážiaci odbornú školu pri explózii bomby priamo pred budovou školy.

Rebeli tak majú na svedomí požiare v 200 školách a usmrtenie 77 učiteľov počas troch rokov trvajúcich nepokojov, informovali miestni oficiálni predstavitelia.

Učitelia a školy sú častým terčom rebelov, ktorí ich považujú za nástroj nastolenia budhistických thajských hodnôt na moslimov a etnických Malajzícov v regióne. Od roku 2004 v dôsledku násilností vyvolaných separatistami zahynulo 2200 ľudí a tisíce ďalších boli zranení. Región bol v minulom storočí pred ovládnutím budhistickým Thajskom autonómnym sultanátom. Odvtedy je dejiskom pravidelných výbuchov separatistického násilia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu