Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ruské noviny píšu o vystúpení Slovenska z EÚ: Pozrite sa, na koho informácie sa odvolávajú!

Pohľad na Bratislavský hrad. Zobraziť galériu (4)
Pohľad na Bratislavský hrad. (Zdroj: TASR)

MOSKVA - "Na Slovensku začali zbierať podpisy pod petíciu za referendum o vystúpení krajiny z EÚ. A aj keď myšlienka "rozvodu" s Európskou úniou pochádza od opozičných parlamentných strán, nachádza viac a viac podpory zo strany obyvateľstva," napísal ruský denník Izvestija, ktorý sa odvoláva na petíciu zorganizovanú Kotlebovou Ľudovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS). Ľudia sú vraj už znechutení byrokraciou v Bruseli, centralizáciou aj neriešením národných problémov.

Slováci šokovali Britániu: VIDEO recesie na Brexit, o ktorej píšu veľké európske médiá

Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík noviny informoval, že obyvatelia Slovenska ich iniciatívu aktívne podporujú a už majú vyzbieranú polovicu potrebných podpisov. "Očakávame, že Slovensko nebude môcť vystúpiť z EÚ skôr ako v roku 2020. Prvým krokom je zhromaždiť potrebný počet podpisov pod petíciu (čiže 350-tisíc) a potom prípadne usporiadať referendum," povedal Uhrík a dodal, že ak vo francúzskych prezidentských voľbách zvíťazí Marine Le Penová, môže sa únia zrútiť ako domček z kariet.

Denník Izvestija navyše vo svojom článku o "Slovexite" tvrdí, že odchod z EÚ podporujú tri opozičné parlamentné strany. Okrem ĽSNS aj Sloboda a solidarita (SaS) či strana Borisa Kollára Sme rodina, ktoré však majú v zákonodarnom zbore iba 43 kresiel zo 150. Kollár podľa denníka povedal, že ak Brusel nebude naďalej dodržiavať zásady centralizácie, jeho strana bude podporovať myšlienku odchodu Slovenska z EÚ. Sulíkova SaS zase vo svojom politickom programe vyžaduje reformu EÚ.

Milan Uhrík
Zobraziť galériu (4)
Milan Uhrík  (Zdroj: SITA)

Analytik pre strednú a východnú Európu Michael Ondreychik sa mal vyjadriť, že opozičné strany začínajú priťahovať slovenského voliča a mohli by získať jeho hlasy v ďalších parlamentných voľbách v roku 2020. Pro-európske strany vraj nechcú riešiť hlavné problémy v krajine. Reč je predovšetkým o nezamestnanosti a odlive ekonomicky aktívneho obyvateľstva. To je hlavný dôvod rastúcej nespokojnosti v spoločnosti. "Navyše, ľuďom sa nepáči vysoký stupeň byrokracie a centralizácie EÚ," dodal pre Izvestiju analytik.

"Je príliš skoro hovoriť o totálnom Slovexite, ale anti-integračné trendy sú stále zreteľnejšie v slovenskej spoločnosti. So zhoršením ekonomickej situácie v krajine a ďalšou centralizáciou EÚ Bratislava môže tiež nasledovať príklad Londýna," uzatvára denník svoj článok.

SaS sa voči tvrdeniam ohradila

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa ohradzuje voči lžiam, ktoré šíria niektoré ruské médiá. Tie podľa medializovaných informácií, ktoré zverejnil aj Plus Jeden Deň, tvrdia, že SaS podporuje vystúpenie Slovenska z Európskej únie.

Predseda SaS Richard Sulík
Zobraziť galériu (4)
Predseda SaS Richard Sulík  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Strana Sloboda a Solidarita nikdy nebola a nie je za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a predseda Richard Sulík sa osobne niekoľkokrát vyjadril proti takémuto kroku," uviedli liberáli. Európska únia je podľa nich pre občanov životný priestor na národnú emancipáciu, ekonomický rozmach a ochranu ľudských práv, ktoré boli počas existencie takzvaného východného bloku pod vedením Sovietskeho zväzu brutálne pošliapavané.

Kritika predstaviteľov strany SaS k nadmernej európskej byrokracii, regulácii, centralizácii a zároveň slabej akcieschopnosti únie v bezpečnostných otázkach nemá podľa nich nič spoločné so slovenskými extrémistickými silami, ktoré volajú po vystúpení Slovenska z EÚ. "Tieto snahy hodnotíme ako nebezpečné populistické avantúry, ktorých dôsledkom by bolo zásadné poškodenie záujmov občanov Slovenskej republiky, ako aj slovenskej štátnosti, vyvíjajúcej sa v demokratickom rámci," dodala SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu