Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Europarlament odobril zmeny: Prísnejšie kontroly na hraniciach aj nová protiteroristická legislatíva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Prísnejšie kontroly na vonkajších hraniciach Európskej únie dnes schválil Európsky parlament (EP). Schválené nariadenie prináša systematické overovanie pasov občanov EÚ aj tretích štátov pri prekračovaní hraníc Únie.

Po novom budú musieť členské štáty overovať pasy ľudí prekračujúcich hranice EÚ vo viacerých databázach vrátane Schengenského informačného systému (SIS) a Interpolu, kde sú zaznamenané stratené a ukradnuté pasy. Kontroly budú povinné pri vstupe na územie Únie i jeho opúšťaní pri prekračovaní hranice vzduchom, na mori aj po súši.

V pozemnej a námornej doprave budú platiť systematické opatrenia od začiatku, ale v leteckej doprave bude možné prechodné obdobie. Polročné obdobie umožní dočasné vykonávanie cielených kontrol, teda kontrolovanie len vybranej časti cestujúcich. O predĺženie prechodného obdobia najviac o jeden a pol roka budú môcť požiadať letiská, ktoré nemajú vybudovanú infraštruktúru potrebnú na systematickú kontrolu cestujúcich.

Cielené kontroly pasov namiesto systematických budú môcť využiť členské štáty na pozemných a námorných hraniciach, kde by systematické kontroly mohli výrazne spomaliť dopravu. Bude to ale možné len v prípade, ak sa nepreukáže, že nahradenie systematických kontrol cielenými by mohlo ohroziť vnútornú bezpečnosť EÚ. Cestujúci nevybraní na cielenú kontrolu budú musieť absolvovať aspoň bežnú pasovú kontrolu.

Nariadenie vstúpi do platnosti v dvadsiaty deň po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Nové pravidlá sa stanú účinnými okamžite a vo väčšine členských štátov súbežne. Vzťahovať sa nebudú na Dánsko, Spojené kráľovstvo a Írsko.

Europarlament podporil novú protiteroristickú legislatívu Únie

Novú reformnú protiteroristickú smernicu schválil dnes Európsky parlament. Legislatíva je namierená proti tzv. osamelým vlkom a kriminalizuje činy súvisiace s prípravou teroristických útokov. Smernicu ešte musia odobriť členské štáty, teda Rada EÚ. Smernica, ktorú dnes odobril europarlament, kriminalizuje konanie pri príprave teroristických útokov. Aktualizuje súčasné pravidlá platné v Únii a umožňuje reagovať na nové typy hrozieb.

Smernica kriminalizuje cestovanie do zahraničia s cieľom pripojiť sa k teroristickej skupine a návrat do EÚ s cieľom podniknúť útok; a tiež nábor, výcvik a účasť na výcviku s cieľom spáchať teroristické činy. Trestné bude aj pomáhanie, navádzanie, podnecovanie na spáchanie útoku a podpora či financovanie teroristických skupín. Smernica obsahuje aj nové pravidlá pri pomáhaní obetiam teroristických útokov a ich blízkym. Členským štátom ukladá povinnosť zabezpečiť okamžitú lekársku a psychologickú pomoc ľuďom zasiahnutým útokmi, ako aj pomoc rodinám pri zisťovaní miesta hospitalizácie ich príbuzného a pri presune z miesta útoku do vlasti. Štáty budú musieť poškodeným poskytnúť právne a finančné poradenstvo pri uplatňovaní si nároku na škodu.

Po dnešnom súhlase vyslovenom Európskym parlamentom musí ešte legislatívu schváliť Rada EÚ. Dánska sa smernica netýka. Pre Spojené kráľovstvo a Írsko nie je automaticky právne záväzná, ale tieto dve krajiny môžu eurokomisii ohlásiť, či budú pravidlá platiť aj na ich území.

EÚ a NATO očakávajú od Mikea Pencea náznak smerovania externej politiky USA

Predstavitelia Európskej únie a Severoatlantickej aliancie očakávajú, že pondelňajšia návšteva amerického viceprezidenta Mikea Pencea v Bruseli prinesie odpovede o stratégii zahraničnej politiky vlády prezidenta USA Donalda Trumpa a o vzťahoch Spojených štátov k Rusku. Pence sa v pondelok (20.2.) stretne s najvyššími predstaviteľmi EÚ a rokovať bude aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Pracovná cesta viceprezidenta USA do Európy sa začína v Mníchove, kde sa Pence koncom tohto týždňa zúčastní na medzinárodnej konferencii o bezpečnosti. Z Nemecka odcestuje do Bruselu.

Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že Pence prichádza do Európy krátko po tom, ako z funkcie odstúpil poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn, ktorý podporoval užšie vzťahy USA s Ruskom. Podľa Reuters vnímali viacerí európski politici Flynna ako človeka, ktorý patril v Trumpovom okolí medzi popredných obhajcov užších vzťahov s Ruskom a tvrdých kritikov dohody západných veľmocí s Teheránom o iránskom jadrovom programe. EÚ dohodu s Iránom z roku 2015 vníma ako veľký diplomatický úspech.

EÚ okrem iného od Pencea očakáva potvrdenie, že rozpad Únie nie je cieľom vlády USA. Reuters upozornil, že Pence možno nebude schopný poskytnúť podrobné informácie o Trumpovej zahraničnej politike vzhľadom na turbulencie po Flynnovej rezignácii, ale mal by naznačiť, aké sú názory Bieleho domu na celú sériu zahraničnopolitických a európskych záležitostí. A to ešte pred konaním summitu NATO, ktorý sa uskutoční 25. mája a na ktorom sa zúčastní aj Donald Trump.

Viac o téme: TerorizmusEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu