Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Schwarzenberg: Radar treba, sme mäsožravé zlomyseľné opice

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg

BRATISLAVA - Rozšírenie amerického protiraketového štítu aj o radarovú základňu v Českej republike by bol správny krok, ktorý by prispel k bezpečnosti európskeho kontinentu. V rozhovore pre denník MF Dnes, ktorý cez víkend zverejnil aj internetový server iDnes.cz, to tvrdí šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg.

"Svet nikdy nebol bezpečný a ani nebude. Ľudia sú potvory. Človek je mäsožravá zlomyseľná opica a jeho správanie sa od doby kamennej až tak veľmi nezmenilo," tvrdí český minister zahraničia.

Schwarzenberg kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého posledné výroky podľa neho zbytočne zvýšili napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom. Poslednými vystúpeniami, v ktorých okrem iného hrozil opätovným namierením ruských rakiet na Európu, Putin podľa Schwarzenberga "škodí svojej krajine aj sebe samému".

Šéf českej diplomacie nedávno označil rakúskych aktivistov proti jadrovej energetike, ktorí pravidelne blokujú hraničné priechody s Českou republikou, za "magorov". Na otázku MF Dnes, koľko v Rakúsku žije magorov, teraz odpovedal, že toľko isto ako v Čechách. "Počet magorov je všade rovnaký," cituje denník ministra.

Na otázku, či mu stále tak veľmi vadí povinné chodenie na recepcie a konferencie, Schwarzenberg odpovedal, že už si medzi týmito podujatiami viac vyberá. Keď už potom niekam príde, bolo by hlúpe, keby sa tváril "morózne", hovorí. Nedávno sa Schwarzenber novinárom sťažoval, že sa na podobných podujatiach často nudí. "Pozrite sa, keď sedíte na nejakej konferencii a piaty minister hovorí to isté, čo štyria pred ním, je to únavné," povedal novinárom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu