Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Trump je ochotný spolupracovať s Putinom aj Čínou: Jeho člen rokoval s ruským vyslancom v USA

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vysokopostavený člen štábu víťaza prezidentských volieb v USA, republikána Donalda Trumpa, absolvoval koncom decembra rozhovor s ruským veľvyslancom v USA.

Predmetom rozhovoru Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna s ruským diplomatom Sergejom Kisľakom z 28. decembra 2016 bola príprava telefonického rozhovoru nového prezidenta USA s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Telefonát sa má uskutočniť po Trumpovej inaugurácii do úradu, vysvetlil dnes Trumpov hovorca Sean Spicer.

Nemenované zdroje v Trumpovom tíme sa však pre denník Washington Post vyjadrili, že reč bola aj o možnej účasti zástupcov Trumpovej administratívy na mierových rokovaniach o Sýrii, a to spolu s Ruskom, Tureckom a Iránom.

Rozhovor sa mal odohrať deň pred tým, ako Spojené štáty podnikli opatrenia proti Rusku za jeho zasahovanie do prezidentských volieb v USA v podobe počítačového útoku na mailové kontá predstaviteľov Demokratickej strany. Podľa denníka Washington Post sa spomínaný telefonát odohral v deň oznámenia sankcií voči Rusku v podobe vyhostenia ruských diplomatov z USA. V takom prípade by telefonát mohol byť vnímaný aj ako porušenie zákona.

Administratíva odstupujúceho prezidenta USA Baracka Obamu mala s Ruskom napäté vzťahy kvôli vývoju v Sýrii. Rusko a Turecko zasa Spojené štáty vylúčili zo svojich nedávnych diskusií o možnostiach urovnania tohto konfliktu. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v noci nadnes uznal, že kontakt s predstaviteľom veľvyslanectva cudzieho štátu "nemusí byť nutne nezvyčajný - záleží na tom, o čom a kedy sa rokovalo". Ruské veľvyslanectvo v USA sa ku kauze odmietlo vyjadriť.

Trump počas predvolebnej kampane brojil za otvorenosť a tesnejšie vzťahy s Ruskom, ktoré teraz čelí obvineniu zo zasahovania do volieb v USA i podozreniam, že "ruskí agenti" na Trumpa zbierali kompromitujúce materiály.

Trump je ochotný spolupracovať s Ruskom a Čínou, žiada od nich kooperáciu

Novozvolený prezident USA Donald Trump je ochotný spolupracovať s Ruskom a Čínou - za predpokladu, že budú tiež nápomocné. V rozhovore pre denník Wall Street Journal Trump uviedol, že nemá v pláne okamžité zrušenie sankcií, ktoré USA uvalili na Rusko. V budúcnosti však tento krok nevylučuje. Stane sa tak v prípade, ak by  Moskva Spojeným štátom pomohla v boji proti džihádistickému Islamského štátu, vysvetlil Trump. 

"Načo zachovávať sankcie, keď sa nám spolu daria obdivuhodné veci," pýtal sa Trump, ktorý vyhlásil, že po svojej inaugurácii sa rád stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Novozvolený prezident USA okrem toho vyhlásil, že svojím konaním neporušil žiadnu dohodu USA s Čínou. Avizoval tiež pripravenosť rokovať aj o politike jednej Číny. Trump krátko po voľbách rozhneval čínske vedenie, keď telefonicky hovoril s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, čím porušil protokol i politické dohody.

Išlo o prvý takýto kontakt od konca 70. rokov. Čínske ministerstvo zahraničia proti telefonátu protestovalo a vyzvalo USA na pokračovanie v politike jednej Číny. Tú Washington praktizuje od roku 1979, keď USA prerušili oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Biely dom vzápätí oznámil, že na doterajšom postoji USA sa Trumpovým telefonátom nič nemení.

Vzťahy medzi Čínou a USA sú momentálne zložité a situácia sa zrejme v dohľadnom čase nezmení. Kandidát na funkciu ministra zahraničných vecí v Trumpovej vláde, Rex Tillerson, totiž napr. v stredu vyhlásil, že USA by mali Číne vyslať jasný signál o neprípustnosti jej konania na sporných ostrovoch v Juhočínskom mori. Za protizákonnú označil aj výstavbu umelých ostrovov v oblasti a prirovnal ju k obsadeniu územia iného štátu. Peking na Tillersonovu kritiku reagoval tvrdením, že Čína postupuje v súlade so zákonom a v rámci svojej územnej suverenity. 

 

Viac o téme: USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu