Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Breivik je oveľa radikálnejší: Nevyhovieme mu, snaží sa šíriť svoju zvrátenú ideológiu!

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik (Zdroj: SITA/AP)

SKIEN - Tretí deň pokračuje v nórskom Skiene odvolacie konanie s teroristom Andersom Behringom Breivikom. Súd rozhoduje o tom, či Nórsko porušuje jeho ľudské práva držaním v samoväzbe a obmedzovaním jeho korešpondencie. V prvých dvoch dňoch rokovaní predniesla svoje argumenty prokuratúra, dnes je na rade Breivik.

Minulý rok v apríli súd v prvej inštancii prekvapivo sťažnosť zločinca čiastočne vypočul. Rozhodol, že Nórsko porušilo niektoré jeho práva pri väznení, predovšetkým kvôli držaniu v samoväzbe, stovkám osobných prehliadok či používania pút. Odmietol však, že by prísnou kontrolou korešpondencie bolo porušené Breivikovo právo na súkromný život. Obe strany sa proti verdiktu odvolali.

Generálny prokurátor Fredrik Sejersted, ktorý v konaní zastupuje štát, v utorok av stredu atentátnikove sťažnosti na podmienky väznenia zamietol. Poukázal na to, že sa Breivik má podstatne lepšie ako mnohí iní väzni v Nórsku, čím sa mu kompenzuje, že sa nemôže s ostatnými väzňami stýkať. Zároveň upozornil, že väzeň je teraz ešte radikálnejší než býval a pri kontaktoch s inými väzňami by chcel šíriť svoju zvrátenú ideológiu.

Anders Breivik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Breivik 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. V roku 2012 bol za terorizmus odsúdený na trest 21 rokov väzenia, ktorý môže byť predlžovaný.

Sejesrsted pri odôvodňovaní oprávnenosti zločincovej izolácie okrem iného uviedol, že Breivik postupuje podľa plánu, ktorý predstavil vo svojom 1500-stránkovom manifeste zverejnenom krátko pred masakrom. "Dokončil aktívnu fázu a teraz pracuje na svojom projekte ako ideológ a spisovateľ a snaží sa vytvárať zločinecké siete," konštatoval generálny prokurátor.

Viac o téme: TerorizmusNórskoAnders Breivik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu