Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvý zásah pozemnej jednotky USA v Sýrii: Detaily bleskovej operácie proti Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tajná operácia Spojených štátov proti džihádistom z Islamského štátu. Rýchly zásah elitných vojakov za sebou zanechal spúšť. Údaje hovoria až o 25 mŕtvych radikáloch. Cieľom mal byť vysoko postavený terorista. Americká armáda o zásahu mlčí, neprezradila žiadne detaily.

Americké špeciálne sily napadli na severe Sýrie džihádistov z Islamského štátu (IS), a to prostredníctvom pozemnej operácie, o ktorej informoval vo Washingtone hovorca tamojšieho ministerstva obrany Jeff Davis. Podľa jeho slov došlo k útoku v nedeľu v okolí mesta Dajr az-Zaur.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) predtým informovala, že pri akcii zlikvidovali 25 bojovníkov IS. Davis označil tento údaj za privysoký, neuviedol však žiadne ďalšie podrobnosti. Obmedzil sa na konštatovanie, že operácia bola úspešná a že pri nej nedošlo k zadržaniu žiadnych osôb.

Sýrska aktivistka Omar Abou Leila, vedúca skupiny Deir Ezzor 24, videla, ako štyri vrtuľníky pristávajú na púšti medzi mestami ovládanými džihádistami z IS Deir el-Zour a Rakka. Následne mali zaútočiť na vozidlo s bojovníkmi Daeš, pozabíjať ich, telá naložiť do vrtuľníkov a odletieť. "Bola to operácia, ktorá mala za cieľ vysokopostavenú osobu," povedala Leila nemeckej agentúre AP.

Hovorca americkej armády nechcel prezradiť žiadne podrobnosti. Ani to, na koho bola akcia namierená. Či išlo o vodcu skupiny Daeš, Abú bakr-Bagdádího, neprezradil. USA majú v Sýrii približne 500 vojakov, tí sa môžu pohybovať aj v Iraku na miestach okupujúcich Islamským štátom.

Viac o téme: KomandoSýriaAmerikaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu