Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najbizarnejšie pokusy o zabitie Castra: Kubánskeho vodcu sa snažili zavraždiť až 630-krát

Fidel Castro Zobraziť galériu (4)
Fidel Castro (Zdroj: SITA/AP)

HAVANA - Neuveriteľných viac ako 630 pokusov zabiť Fidela Castra údajne podnikli jeho nepriatelia - a niektoré, ako by vypadli z filmov o agentovi 007 Jamesovi Bondovi. A tiež boli všetky márne; Fidel Castro prežil a zomrel v noci na sobotu vo veku 90 rokov.

Zomrel bývalý kontroverzný vodca Kuby: Fidel Castro (†90) vládol takmer polstoročie!

V roku 2006 na tému atentátov vznikol britský dokumentárny film 638 spôsobov, ako zabiť Castra a sám kubánsky vodca raz na tému útokov na svoj život poznamenal: "Keby prežitie pokusov o zabitie bolo olympijskou disciplínou, potom by som vyhral zlatú medailu." Britský denník Daily Mail vybral najzaujímavejšie a najkurióznejšie príklady proticastrovských úkladov:

Fidel Castro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vybuchujúca cigara

S nápadom vraj prišiel newyorský policajný dôstojník a cigara mala obsahovať toľko trhaviny, že by Castrovi pokojne odtrhla hlavu.

Oholenie

Plán stál na tom, že by Castro mohol byť - alebo aspoň budiť dojem, že je - oslabený, keby mu vypadali všetky vlasy a fúzy. Preto Američania zvažovali možnosti, ako mu prepašovať chemikálie do topánok alebo opäť do cigary.

Otrávený mliečny koktail

Tento pokus mal zrejme najbližšie k tomu pripraviť Castra o život. Ale pilulka s jedom, ktorá mala skončiť v nápoji, uviazla v mrazničke, kde bola pred použitím schovaná, a keď sa ju k vražde ochotný čašník pokúsil vybrať, roztrhla sa.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Osudová žena

Marita Lorenzová, jedna z mnohých Castrových mileniek, sa údajne dohodla so CIA, že Castrovi podá kapsule s jedom. Ukryla ich vo svojom pleťovom kréme, ale rozpustili sa.

Otrávený neoprén

Existoval vraj plán CIA podstrčiť Castrovi neoprénový oblek naplnený smrtiacimi spórami a baktériami počas invázie v Zátoke svíň.

Vybuchujúca mušľa

Tento pokus stál na láske kubánskeho prezidenta k potápaniu. Výbušné zariadenie bolo umiestnené do lastúry krídlatca veľkého, ktorá bola upravená tak, aby prilákala pozornosť kubánskeho vodcu.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalšia smrtiaca cigara

CIA sa údajne Castrovi pokúsila podstrčiť cigaru naplnenú jedovatým botulínom. Najala si na to dvojitého agenta, ktorý sa vraj ale zľakol a úlohu nesplnil.

Smrtiace pero

V pláne bolo umiestniť do pera jed v injekčnej striekačke takej tenkej, že by si Castro jej pichnutie nevšimol.

LSD

Tento pokus bol skôr zameraný na snahu znemožniť Castra pred vlastným ľudom, než ho zabiť. V pláne bolo nastriekať látku podobnú LSD do štúdia počas rozhlasového rozhovoru. Prípravok mal ovplyvniť Castrovo správanie a vyvolať tak u Kubáncov obavy o vodcovo zdravie.

Viac o téme: Fidel Castro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu