Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko predstavilo svoju apokalyptickú zbraň: Super raketa "Satan 2" dokáže zničiť celú krajinu

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko prvýkrát na obrázku ukázalo novú termonukleárnu medzikontinentálnu balistickú raketu, RS-28 Sarmat, prezývanú aj Satan 2. Je navrhnutá tak, že by mohla zničiť krajinu s takou veľkosťou, ako je Francúzsko, a to jednoduchým stlačením jediného tlačidla.

Tvrdá odveta: Rusko reaguje na obranu USA v Európe, prezbrojuje na nepredvídateľné rakety

Sarmat navrhla konštrukčná kancelária Makeyev z mesta Miass, ktorej predsedníctvo v nedeľu odtajnilo prvý obrázok budúcej rakety, ktorá má ísť do výroby v roku 2018. Prvé testovanie motora rakety prebehlo v auguste tohto roka, zatiaľ čo nadzvukové hlavice sa mali odskúšať už v apríli.

Rusko predstavilo svoju apokalyptickú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: makeyev.ru)

Sarmat je vyvíjaný s cieľom nahradiť obrie rakety RS-36M (označenie podľa NATO - SS 18 Satan), ktoré sa dostali do výzbroje v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia. Sarmat by mal tieto produkty sovietskej éry kompletne nahradiť do roku 2020. Nové zbrane sú údajne vyrábané za účelom zabezpečenia efektívneho preventívneho jadrového odstrašenia a svojimi schopnosťami predčia všetky doteraz známe rakety.

Dolet 100 ton vážiacej rakety Sarmat, ktorá má nosnosť 10 ton, je viac ako 10-tisíc kilometrov a do cieľa by mala vedieť dopraviť až 16 samostatne navádzaných jadrových hlavíc, schopných nezávislého spustenia. Jediná RS-28 by tak mohla zničiť celý pás pobrežia Spojených štátov, alebo podľa denníka thesun.co.uk dokonca územie také veľké, ako je Francúzsko.

Rusko predstavilo svoju apokalyptickú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: makeyev.ru)

Ruské médiá tvrdia, že dokáže prekonať aj akúkoľvek protiraketovú obranu. Či už tú, ktorú USA rozmiestňujú v Európe, alebo ktorú majú na svojich vojnových lodiach umiestnených v mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu