Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Ruská pýcha na mori je na smiech: Kritikov vyliečia plynové komory

Admiral Kuznecov Zobraziť galériu (4)
Admiral Kuznecov (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Postrach pre armádu NATO? Zrejme nie. Lietadlová loď Admirál Kuznecov je na posmech. Plaviaci vrak, ako ho nazvali ruskí novinári, to schytáva z každej strany. No že kritizovať "ruskú pýchu" sa neopláca svedčí komentár ruského novinára, ktorý by kritikov lietadlovej lode poslal do plynu.

Črep, ktorý dymí

Podľa komentátora ruského prokremeľských novín Komsomolskaja pravda môžu nelojálneho ruského žurnalistu vyliečiť len plynové komory. Publicista Sergej Lelek tak reagoval na poznámky dvoch ruských novinárov, ktorí kritizovali vojnové schopnosti jedinej ruskej lietadlovej lodi Admirál Kuznecov, ktorá mieri z Ruska do Sýrie. Sergej Parchomenko a Anton Noštek v minulých dňoch verejne poukazovali na technické nedostatky a zastaranú výzbroj plavidla, ktoré zo Severného mora pláva cez Lamanšský prieliv do východného Stredomoria. Podľa komentátorov ide o "antikvárnu vec, ktorá z času na čas pláva". Pri ceste Lamanšským prieplavom vraj z lode stúpali kúdoly čierneho dymu.

VIDEO Ruská pýcha na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Nesplachujú záchody

Na šíre more nevyráža bez remorkéru. Dôvod? Môže sa každú chvíľu pokaziť. Dym, ktorý je vidieť z komínu lode, je z dieselových motorov. Narozdiel od moderných amerických lietadlových lodí plaviacich sa na jadrový pohon, Rusi sú pozadu. Podľa britských médií na palube sú problémy aj so záchodami. Ďalšou slabinou je rozbiehacia dráha, ktorá na konci lode stúpa nahor, aby uľahčila vzlet ruských stíhačiek. Narozdiel od amerických strojov, nemajú katapultovacie prístroje.

Parchomenko v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy povedal, že Admirál Kuznecov by odolával útoku maximálne 50 minút. Žiadne ruské lietadlo, ktoré operuje v Sýrii, by podľa neho nebolo schopné na palube lietadlovej lode pristáť, pretože na moderné stroje nie je Admirál Kuznecov pripravený. Brániť ruskú základňu Tartus v Sýrii, čo je podľa úradného oznámenia ďalšia úloha lietadlovej lodi, vraj navyše nie je potrebné, pretože tam sú len "dve opravárenské dielne a mólo".

Pomôžu plynové komory

Kritické hodnotenie kvalít Admirála Kuznecova vyvolalo na stránkach Komsomolskej pravdy rozhorčený odpor. "Ak sa niekto stal vojenským expertom, potom ho z toho môže vyliečiť len plynová komora," napísal Lelek v reakcii na tvrdenie Parchomenka a Nošteka. Čierny dym vraj loď v Lamanšskom prieplave vypustila preto, aby zastrašila nepriateľov. Lelekov článok bol neskôr z webu novín odstránený, na autorovej stránke na sociálnych sieťach ale zostal. Šéfredaktorka denníka Olesja Nosovová čitateľov upozornila, že Lelek je len externým komentátorom.

VIDEO Ruská pýcha na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

V letke lietadlovej lode Admiral Kuznecov sú najnovšie bojové lietadlá MiG-29KR a MiG-29KUBR, ako aj lietadlá Su-33, informovala agentúra Interfax. Pre Admirala Kuznecova vyrobili aj bojové vrtuľníky Ka-52K "Katran".  Vo výzbroji tejto ruskej lietadlovej lode sú okrídlené protilodné rakety Granit, raketové systémy Klinok a Kaštan, automatické delostrelecké zariadenia i systém protiponorkovej ochrany.

VIDEO Ruská pýcha na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Komsomoľska pravda už v minulosti pobúrila

Lietadlová loď Admirál Kuznecov, ktorá v čase spustenia na vodu niesla meno Leonid Brežnev, je vo výzbroji ruského námorníctva zhruba 25 rokov, jej stavba začala už v roku 1982. Predvlani mala prejsť generálnou opravou, ktorá ale bola pre nedostatok financií odložená. Noviny Komsomolskaja pravda sa stali stredom podobného škandálu v roku 2013, kedy ich komentátorka Uljana Skojbedová v podtitulku svojho príspevku napísala, že "občas mi príde ľúto, že z predkov dnešných (ruských) liberálov nacisti neurobili tienidlá na lampy". Veta spôsobila rozruch a výzvy na bojkot novín.

Viac o téme: PlynLietadlová loďAdmirál Kuznecov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu