Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stoltenberg nešetril kritikou: Rusko neznižuje napätie, z vojenských aktivít ide strach

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko svojimi aktivitami neznižuje napätie vo vzťahoch s NATO. Uviedol to dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v úvodnom prejave počas druhého dňa rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli.

Stoltenberg pripomenul, že diskusie ministrov sa týkajú aj najnovších ruských vojenských aktivít pozdĺž hraníc členských krajín aliancie. Kritizoval Rusko, že pokračuje v neohlásených vojenských cvičeniach a opätovne odsúdil Moskvu za to, že nedávno presunula rakety Iskander schopné niesť jadrové hlavice do Kaliningradskej oblasti hraničiacej s Poľskom a Litvou. Odsúdil aj skutočnosť, že Rusko zastavilo plnenie dohody s USA o likvidácii obohateného plutónia.

Podľa Stoltenberga ruská strana pokračuje v destabilizácii východnej Ukrajiny poskytovaním vojenskej a finančnej podpory proruským separatistom. "Tieto kroky neznižujú napätie a neznamenajú návrat predvídateľnosti do našich vzťahov," konštatoval Stoltenberg.

Obavy spojené a vojenskými aktivitami Ruska má aliancia aj pri hodnotení situácie v tzv. južnom susedstve. Stoltenberg v tejto súvislosti pripomenul, že Rusko pomáha režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom nálety na Aleppo, vrátane obytných domov a nemocníc, viedli k humanitárnej katastrofe a ku každodennému zomieraniu nevinných žien a detí.

"Žiadame Rusko, aby vyvinulo úsilie na zastavenie týchto útokov a na zabezpečenie prístupu humanitárnej pomoci do Aleppa," uviedol šéf aliancie. Stoltenberg povedal, že NATO s obavami sleduje presun ruskej flotily na čele s lietadlovou loďou Kuznecov do východného Stredomoria. Príchod ruských bojových lodí k brehom Sýrie môže podľa neho prispieť k zvýšeniu intenzity náletov na Aleppo.

Viac o téme: RuskoNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu