Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Španielsko sa takmer dostalo do konfliktu s NATO: Rusi si to nakoniec rozmysleli!

Ruská lietadlová loď Admiral Kuznecov
Ruská lietadlová loď Admiral Kuznecov (Zdroj: Profimedia)

MADRID - Moskva stiahla svoju žiadosť adresovanú Španielsku o doplnenie paliva pre ruské vojnové lode smerujúce do Sýrie. Oznámilo to dnes ruské veľvyslanectvo v Madride bez ďalších podrobností, informovala agentúra AP.

Ruská lietadlová loď Admiral Kuznecov a skupina podporných plavidiel preplávali cez Severné more a Lamanšský prieliv a smerujú do Stredozemného mora. Británia ešte dnes ústami svojho ministra obrany Michaela Fallona vyjadrila "hlboké" znepokojnie, že Španielsko - člen NATO - zvažuje povoliť doplnenie paliva ruským lodiam, ktoré by mohli "bombardovať Sýriu". 

Šéf NATO Jens Stoltenberg na schôdzke ministrov obrany aliancie v Bruseli obvinil Rusko zo spôsobenia humanitárnej katastrofy v Sýrii. Ruské lode môžu byť podľa neho využité ako platforma pre bombardovanie Aleppa a iných miest v rámci podpory režimu prezidenta Bašára Asada. 

Ešte predtým, ako Rusko žiadosť stiahlo, Madrid uviedol, že ju zvažuje. Rusi chceli natankovať v severoafrickej španielskej exkláve Ceuta. Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že ruské vojnové lode kotvia v španielskych prístavoch už celé roky a žiadosti sa "schvaľujú prípad od prípadu a v závislosti od vlastností plavidla".

Viac o téme: RuskoŠpanielskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu