Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Letecká tragédia na Malte: Pri havárii lietadla zahynulo päť Francúzov

Na maltskom letisku dne havarovalo lietadlo.
Na maltskom letisku dne havarovalo lietadlo. (Zdroj: Twitter)

VALETTA - Na maltskom medzinárodnom letisku dnes ráno havarovalo malé lietadlo. Krátko po vzlete sa za zatiaľ neznámych príčin zrútilo, informoval denník Times of Malta. Pri nešťastí zahynulo najmenej päť ľudí.

Malé vojenské lietadlo spadlo neďaleko štartovacej dráhy jediného maltského letiska, ktoré leží v katastri obce Luqa, asi šesť kilometrov juhozápadne od metropoly Valletty. Po dopade začal stroj okamžite horieť. Na videách a fotografiách z miesta nešťastia je vidieť hustý čierny dym, ktorý stúpa z horiacich trosiek. 

Maltské noviny citovali svedka, ktorý povedal, že dvojmotorové luxemburské lietadlo štandardne naberalo výšku, zrazu sa však naklonilo doprava a "rútilo sa priamo k zemi". Dopadlo v blízkosti rozjazdovej a pristávacej dráhy na letisku v Luqe a hneď začalo horieť. Horiace trosky dopadli medzi obce Kirkok a Safi a časť trupu stroja skončila na letiskovej ceste. Na mieste zasahovala požiarna aj záchranná služba.

V lietadle, ktoré má miesto pre desať ľudí, podľa denníka Times of Malta cestovalo najmenej päť osôb. Všetci zrejme zahynuli. Podľa vojenského zdroja agentúry Reuters z letiska sú všetky obete Francúzi. Maltské média ráno informovali, že pri nešťastí zahynuli zrejme zamestnanci európskej pohraničnej agentúry Frontex. Hovorca agentúry Krzysztof Borowski ale následne agentúre Reuters povedala, že "lietadlo, ktoré havarovalo na Malte, Frontex nevyužíval". Následne na twitteri upresnil, že v lietadle necestovali žiadni zamestnanci agentúry.

Tiež šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová uviedla, že stroj nemal s činnosťou Európskej únie nič spoločného. "Žiadni funkcionári EÚ nie sú haváriou lietadla na Malte postihnutí," uviedla na twitteri. Maltské medzinárodné letisko je od rána kvôli nehode mimo prevádzky. Obeťami havárie malého vojenského lietadla na Malte by nemali byť žiadni Slováci. 

"Boli nájdené pozostatky piatich francúzskych štátnych príslušníkov," uviedol na twitteri maltský premiér Joseph Muscat. Traja pasažieri boli zamestnanci francúzskeho ministerstva obrany, dvaja boli zamestnanci súkromnej spoločnosti, ktorá vlastnila lietadlo. Účastnili sa monitorovacej misie nad Stredozemným morom, ktorého cieľom bolo odhaliť trasy pašerákov ľudí a drog, uviedol minister obrany Jean-Yves Le Drian. Úrady dôkladne vyšetria, čo nehodu spôsobilo, dodal.

Viac o téme: HaváriaLietadloMalta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu