Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Francúzsko na nohách, podozrenie z hroziaceho atentátu: Pár minút po tom, bolo všetko inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia dnes popoludní pre podozrenie z hroziaceho atentátu uzavrela okolie oblasti Les Halles v 1. obvode Paríža. Asi po 25 minútach parížska policajná prefektúra poplach odvolala a oznámila, že "žiadne nebezpečenstvo nehrozí". Informovali o tom francúzske médiá.

Systém varovania pred atentátmi SAIP predtým rozoslal používateľom telefónov správy SMS s varovaním, že v Paríži hrozí atentát, ktorého terčom má byť jeden z chrámov. SMS apelovala na obyvateľstvo, aby sa vyhlo časti mesta, ktorú polícia uzavrela.

Podľa očitých svedkov sa po vyhlásení poplachu polícia a vojaci zoskupili na rohu ulíc Rue Saint-Denis a Rue de la Grande-Truanderie. Z jednej z budov následne do bezpečia vyviedli niekoľko osôb. Nad uzavretou štvrťou podľa svedkov prelietavali aj policajné vrtuľníky.

Príčinou vyhlásenia poplachu v Paríži bola správa o rukojemníkoch v kostole

Príčinou dnešného vyhlásenia poplachu v centre Paríža bola informácia o možnom zadržiavaní rukojemníkov v kostole na ulici Rue Saint-Denis v 1. obvode. Uviedol dnes v Paríži oficiálny predstaviteľ ministerstva vnútra Pierre-Henri Brande. 

Minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil, že poplach bol falošný. Dodal, že okolnosti, ktoré viedli k jeho vyhláseniu a nasadeniu bezpečnostných jednotiek do akcie, budú predmetom vyšetrovania. Francúzsky denník Le Parisien napísal, že na ulici Rue Rambuteau i v priľahlom sektore - neskôr uzavretom políciou - vypukla medzi ľuďmi panika.  

K falošnému poplachu došlo v situácii, keď je ohrozenie Francúzska teroristickým útokom "maximálne", ako sa bol vyjadril francúzsky premiér Manuel Valls. Spresnil, že v sérii atentátov, ktoré Francúzsko zažilo od roku 2015, prišlo o život 238 ľudí. Posledný z útokov sa odohral 26. júla a jeho obeťou sa stal starý kňaz Jacques Hamel, ktorého dvojica mladých džihádistov zavraždila priamo v kostole v meste Saint-Etienne-du-Rouvray neďaleko Rouenu.

Viac o téme: útok FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu